Thursday, 27 October 2011

mutiara nasihah

LUCU YAA !!!
  •   Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket 
  • 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bola sepak
  • Betapa lamanya 2 jam berada di dalam Masjid tapi betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton tv dan wayang di pawagam
  • Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan saat berdoa atau solat tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bia bertemu teman dan kawan-kawan(terutama pada yang bercinta)
  • Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan pasukan bola jadi kegemaran kita tapi betapa bosannya bila imam solat terawih bulan Ramadan bacaannya lama dan panjang
  • Susah sangat baca Al-Quran 1 juz tapi majalah hiburan dan novel best-seller  100 halaman pun habis ditatap
  • Orang berebut paling depan untuk menonton bola atau konsert dan berebut cari saf paling belakang bila sembahyang jumaat supaya boleh cepat keluar
  • Kita perlu undangan seawal 3-4 minggu sebelumnya untuk ke masjid ilmu supaya boleh dimasukkan dalam agenda kita tapi untuk acara lain seperti menonton wayang, annual dinner atau high-tea jadual kita boleh berubah sekelip mata
  • Susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah,tapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan fitnah
  • Kita begitu percaya pada yang dikatakan oleh orang sebagai email layang di internet tapi kita sering menolak, mempermudahkan serta mempersoalkan apa yang terkandung dalam Al-Quran
  • Semua orang inginkan masuk syurga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara ataupun melakukan apa-apa
  • Kita boleh mengirimkan ribuan jokes dan surat berantai melalui emel tapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2-3 kali


JANGAN BIARKAN DIRI KITA INI MENJADI SEBAHAGIAN DARI KELUCUAN TERSEBUT

“Hai orang-orang yang beriman, ingatlah akan Allah dengan ingatan yang sebanyak-banyaknya(perbanyakkan mengingati Allah ).” 
 Surah Al-Ahzab : 41


“Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang mukmin bahawa sesungguhnya bagi mereka kurnia yang besar dari Allah. Janganla engkau ikut orang-orang kafir dan orang-orang munafik dan biarkanlah mereka menyakiti engkau dan tawakallah kepada Allah.Cukuplah Allah sebagai wakil”  
        Surah Al-Ahzab : 47-48



notakaki : ini aku copy dari buku yee ..aku tak ingat buku ape aku baca .. tp btol jugak kan ape yg dikatakan buku tu . zaman sekarang nih . macam2 jee .. ini cuma untk ingat-mengingati sesama muslim ..
smbil2 itu aku blh ingatkan diri aku jugak . wallahulam .. 

Wednesday, 26 October 2011

mati syahid

assalamualaikum (:

hari ni aku teringat mase usrah di Pusat Islam ari tu .. mmg best dok dalam usrah .. macam2 ilmu kita bleh dapat , pastu kalau ade bnda tak paham atau masih ragu2 , semua tu blh dibincang dalam usrah .. ari tu aku dapat tahu apabila kita suka atau syg seseorang tapi kita tak luahkan pn kat org tu . tba2 ajal kita datang , kita mati . kita dikira mati syahid ..sbb kita mnhan nafsu kita .. mcm yg kita tau , jihad melawan nafsu adalah jihad  yg paling besar .. huhu . best kan kalau kita mati syahid .. ade satu lagu tu mujahid setia , lirik lagu tu mmg mmberi ana semangat sbgai seorang muslim ..

 MATI SYAHID ATAU HIDUP MULIA

subhanallah .. aku nak kalau aku MATI SYAHID .. tak semestinya kita hanya mati syahid bila kita di padang perang atau melawan nafsu .. mati syahid juga dikira bila kita melakukan ibadah , tp niat kna btol lah .. ibadah kan byk , kita makan ibadah , kita mandi ibadah, kita tidur pn ibadah ... nak ke majlis ilmu pn bila dengan niat  kerana Allah swt .. bila mati , itu pn dikira mati syahid ...

insyaAllah .. oke lah . smpai di sini sje entri aku .. 

wallahualam ..

Wednesday, 19 October 2011

mukadimah

- assalamualaikum -

alhamdulillah .. akhirnya siap jugak blog nih .. blog ni dbuat mse ktorang kelas computer application .. buat blog ni pun termasuk lam subjek nih .. tapi oke laa, aku pn dapat belajar dan ikut peredaraan mse kini .. sblom ni dok gna fb jee . <0.o>

apa2 pun aku nak ucapkan berbyk2 syukran kat lecturer computer application aku, En. Bhom sbb dah beri tunjuk ajar nak buat blog nih .. walaupn aku nih tak brpa reti sgt nak buat nak edit2 lagi . tp aku akan belajar n try buat 'secreative' mungkin sbb lect ktorang akan tgk ktorang pnya blog nih and bagi markah .. 

to lecturer, En.Bhom : bagi markah tinggi sikit yee (o,o) hehe ..

tak lupa juga to kawan2 aku yang byk membantu aku dlam pemprosesan blog nih .. ajar aku mcm2 , smpai aku sendiri tak paham ..(khas buat teman sebelah katil) kawan2 lain yang byk tnye tu , sori kalau2 informasi aku beri kat korg suma tu tak betol atau korg tak faham ape yang aku cakap ..

oke laah . smpai sini jee post pertmaku .. moga blog nih pat mmbantu aku dalam ape jua  .. (0.o)

-  syukran -
/