Thursday, 27 October 2011

mutiara nasihah

LUCU YAA !!!
  •   Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket 
  • 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bola sepak
  • Betapa lamanya 2 jam berada di dalam Masjid tapi betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton tv dan wayang di pawagam
  • Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan saat berdoa atau solat tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bia bertemu teman dan kawan-kawan(terutama pada yang bercinta)
  • Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan pasukan bola jadi kegemaran kita tapi betapa bosannya bila imam solat terawih bulan Ramadan bacaannya lama dan panjang
  • Susah sangat baca Al-Quran 1 juz tapi majalah hiburan dan novel best-seller  100 halaman pun habis ditatap
  • Orang berebut paling depan untuk menonton bola atau konsert dan berebut cari saf paling belakang bila sembahyang jumaat supaya boleh cepat keluar
  • Kita perlu undangan seawal 3-4 minggu sebelumnya untuk ke masjid ilmu supaya boleh dimasukkan dalam agenda kita tapi untuk acara lain seperti menonton wayang, annual dinner atau high-tea jadual kita boleh berubah sekelip mata
  • Susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah,tapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan fitnah
  • Kita begitu percaya pada yang dikatakan oleh orang sebagai email layang di internet tapi kita sering menolak, mempermudahkan serta mempersoalkan apa yang terkandung dalam Al-Quran
  • Semua orang inginkan masuk syurga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara ataupun melakukan apa-apa
  • Kita boleh mengirimkan ribuan jokes dan surat berantai melalui emel tapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2-3 kali


JANGAN BIARKAN DIRI KITA INI MENJADI SEBAHAGIAN DARI KELUCUAN TERSEBUT

“Hai orang-orang yang beriman, ingatlah akan Allah dengan ingatan yang sebanyak-banyaknya(perbanyakkan mengingati Allah ).” 
 Surah Al-Ahzab : 41


“Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang mukmin bahawa sesungguhnya bagi mereka kurnia yang besar dari Allah. Janganla engkau ikut orang-orang kafir dan orang-orang munafik dan biarkanlah mereka menyakiti engkau dan tawakallah kepada Allah.Cukuplah Allah sebagai wakil”  
        Surah Al-Ahzab : 47-48



notakaki : ini aku copy dari buku yee ..aku tak ingat buku ape aku baca .. tp btol jugak kan ape yg dikatakan buku tu . zaman sekarang nih . macam2 jee .. ini cuma untk ingat-mengingati sesama muslim ..
smbil2 itu aku blh ingatkan diri aku jugak . wallahulam .. 

0 comments:

/