Saturday, 24 December 2011

game minesweeper

assalamualaikum dan hey dan hai hello

ade sesiape penah main minesweeper tak ? ala .. game yg mmg dah ade kat windows pc kte tuu ...yg bom2 tu .. dulu3 rara main rara suka suku main gme tu .. klik2 ikt suka hati jee . hahaha .. pnah gak rara bermonolog sendiri dan berkata :


heheh .. sekarang baru rara tau main gme tu .. nak menang kena ada teknikny .. 

tgk bwah ni ..



rara guna yg beginner pnya .. kat dalam gme ada di bagi tau bapa biji bom kan .. so yg beginner pnya ada 10 bom .. yg bendera2 tu suma bom .. kalau dah expert . blh la cba intermediate atau pn advance .. kalau intermediate tu ada 40 bom .. advnce pulak ada 99 bom .. huhu . msti cuba !! cuba kira bndera tu .. ckup 10 kan ?  suma tu bom laa .. tak caye ? tgk gmba bwh ni pulak ..



btol tak ? mcm mne rara tau yg tu bom ...emm senang jee . rara belajar dari abg rara .. abg ejat .. yeaaaa .. nma abg rara trtaip .. hahah ...

so macam mna nak main ..

1 . mula2 korang kna laa bukak gme tu .. pastu korang klik satu je kotak antara byk2 tu .. selalaunya rara klik  di setiap pnjuru kotak .. kalau keluar satu je num . korang klik mna2 kotak smpai ade byk2 num kluar .. hati2 la klik tu yee .. tgk bawah .. rara klik satu je kotak kat pnjuru sebelah kiri ,kuar byk num mcm ni . kalau mcm ni senang lagi .


2. tgk balik gmbar atas tu tadi , tgk kotak yang kaler merah tu .. korang kena tgk satu persatu .. oke .. gme nye mcm ni .. korang ambik 9 kotak (mcm yang rara kalerkan merah tu tadi) . sblom korang ambik 9 kotak tu . korang kena pilih satu num ( tgk kotak kaler oren tu) ..  oke, rara pilih num satu kan .. num yg korang pilih tu jadi klu kat mne letaknya bom tu ..

3. bermaksud dsini , num 1 tu mknanya ada satu bom antara 9 kotak tu tadi .  dalam 9 kotak tu , satu je blom disentuhkan . jadi itulah terletaknya bom .. korang klik kanan kat kotak tu .. pastu korang ulang lagi langkah tadi ..tp korang kena hati2 . setiap kotak tu berkaitan .. 

                              


4.tgk gmbar kat atas yg rara kaler kan kotak kaler oren tu .. ade num 1 , 2 dan 3 kan ... jadi .. kalau 1 ade satu bom , kalau 2 ada 2 bom dan kalau 3 ada 3 bom . and macamtu laa seterusnyaa ..

spa2 yg geram main gme tu .. try laa yee sampai faham .. ala . math jee tuu .. hahaha ..

CUBA JANGAN TAK CUBA

"BEST OF LUCK"

||(^,^)('')||





Let it snow Google

assalamualaikum dan hello ..

oleh sbb kismas dah nak dekat .. kat google ada snow .. heheh .. 
tengok ni bwh ni 



rara rse lama dh ade . cuma baru nak perasan . maklumlah . budakbaru* .. hahahah .. 
nak tgk sendiri kejaiban google nih ..

pergi GOOGLE and type "LET IT SNOW"  and ENTER pastu tggu n tgk snow jatuh ..

try tau .. pastu blh laa conteng2 laa kat snow tu ..

okelah .. try yee 

||(^^)('')||

Sunday, 18 December 2011

asal nama Rara

assalamualaikum dan hai 

apuu ... nama utai nyak . belik amai nuan .. !!
hahaha ... geram btol dgn budak tu tadi .. haishhh ..  takde , rara nak citer pasal nama "rara" , actually , nma nih x penah di guna oleh mana2 kawan teman sahabat rakan rara .. sorang je gna , n die lah yg bagi .. 
BEST FREIND rara .. 

ktorang BEST FREIND melalui handphone jee . tu pn jarang contact ... takpe laah . taknak kacau org bahagia ..

nma rara ade nama keturunan tau .. keturunan "DAYANG" .. itulah First Name rara ..  nma tengah n last .. biarlah rahsia .. hahahaha ... 

yeee .. keturnan ni dprcayai berasal dari Brunei Darulsalam .. kira nama asal usul kluarga diraja gitulah .. kenyataan diri ini gadis bukan puteri ..*perasan* .. tp citer2 lama , keluarga diraja guna nama dayang utk orang gaji je kan ... huhu ..

tp kalau rara bnikah dgn lelaki bukan dari keturanan "AWANG ; DAYANG" - nma calon suami First Name takde Awang .. so nma anak rara bebas .. hlang nama keturanan .. nma prince rara mohamad laa depan . heheh ..

mcm abg rara .. first nme nma abg AWANG .. nama bby boy die kna ade nma AWANG n bby girl kena ada  nma DAYANG ..

rara ada 3 pekataan utk nma rara .. tp Last Name rara mmg tak penah diguna ,, tak penah dipanggil dgn nama Last tu .. "SHAZA" .
nama tu hya sekadar hiasan dalam ic jer . kesian kan .. (tadi cakap nma last rahsia*tipu*haha)

emm .. nak ckp keturnn AWANG ; DAYANG nih . mmg byk terutama di Brunei Sabah n Sarawak .. 

nama kawan rara ada jugak "DAYANG"  tp rara dengan die takde kena mngena pn ...

mcm nma ktrunan SHARIFAH jugak .. lebih kurang la kn ..

okelah 

ni jer ceritera cerita nama rara 

sampai berjmpa lagi dlm entri seterusnya ..

senyum

||(*o*)('')|| 

Friday, 16 December 2011

lama menghilang

assalamualaikum dan heloo ..

ingat2 last rara update .. 9 dec . ari ni dah 16 dec .. hahah . lama dah menghilang .. 
sbb
busy + tired + sibuk + penat + lelah + gago + capek 
 ari ni sja je nak update sikit .. nnti org fkir rara menghilang ..
hilang sekejap tak pe la kan ..

tak lama lagi dah nak masuk sesi pengajian lagi .. alhamdulillah .. pointer sem ari tu oke .. happy !!

harap2 sem akan dtg nih .. dapat up lagi pointer .. n study dengan lebih keras mengeras n blh bawak subjek yg mengancam nnti .. huhu ..

eh . teringat something nih .. spe yg menang segmen Jom tambah followers tu ek ? .. hahaha .. 1 minggu dah .. baru nak tau .. 

oke lah .. 

babai 

||(o,0)('')||

Friday, 9 December 2011

contest-ILOVEANIMAL

assalamulaikum dan hai yayaya (;

seblom ni rara ada cakap rara nak join contest ni kan .. yee .. rara join laah ni ..



ni banner contest ni ..  em .. rara syg sgt2 kat kucing .. dari kecik mmg hidup dengan kucing jee .. skarang , kat umah mmg penoh dgn kucing ..



ni antara gmbar kucing rara .. ade byk lagi .. byk dok kandang .. rara nak join sbb rara syg kucing rara . walaupun bulu diorg comot2 .. hahaha .. tp cute ..

kpd kawan2 rara yg lain .. jum la kita ramai2 ikt contest nih . blh tambah kenalan blogger baru sekaligus .. 
(rarabudakbaru*promotesikit)
heheh .. 

yg nak join contest ILOVEANIMAL ni ada syarat tau ..


dpt bca kan syarat tu .. kalau tak dapat KLIK sini yee ...

okelah .. tak arap mnang pn . kalau mng pn alhamdulillah .. huhu .. 

okelah ..

babai

||(*o*)('')||


rara dah buat .. cantik tak ? ^ ^

sekarang : tkg astro box office (hunted) citer hantu hindustan *best tau
mood: oke jee
minuman : botol mountain dew ade air takde

assalamulaikum dan hello (;

pa macam blog rara ? oke tak ? muehehe .. mcm2 link dibukak nak cari untk blog . last2 .. mcm ni jugak jadi .. hehe .. oke laa kan .. takpe2 , budak baru belajar macam inilah rupa nyeer ..

okeh .. nak ucap tengs2 byk2 kat cik Lyssa tutorial .. byk yg rara dapat dari situ .. 

yeee .. credit tu cik Lyssa !!

now sikit2 blh lah rara atur sikit2 lagi nnti .

to kawan2 blogger . kalau ada yg blh rara guna untk blog .. ajar la yee .. link sini ..

terimakasih .. jasa2 korang amatlah dihargai ..

ehh .. lupa , rara nak ikt contest ILOVEANIMAL .. bc kat entri kancil8349 td tp gmbar kucing msih dlm phone .. nnti2 blh laa rara join contest tu .. 

okelah .. smpai sini aje ..

babai 

||($,$)('')||

Thursday, 8 December 2011

CINTA MUKA BUKU by NAJWA LATIFF = Edisi ISLAMIK =

kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu..ooo..FITNAH dunia atasku

...dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
ku gelisah bersalah tak menentu
oohhh.. takut FITNAH ke atasku...

banyak persoalan yg berada di minda
banyak tanda tanya dan juga kata kerja
NAFSU kata apa salah kau terima dia
IMAN kata lebih baik kau tinggal saja

banyak NAFSU banyak juga MAKSIATnya
kata hati dan rasa tak dibiar saja
daripada terjebak didalamnya
harus elakkan dari mula

pabila kau bermanis kata padaku
ku rasa sesuatu yang tak perlu .. ooo
ini CINTA penuh NAFSU

dan pabila kau katakan kau suka aku
ku terdiam terkedu rasa sesuatu Oooo
itu hanya CINTA NAFSU,
cinta di muka buku

bagaimana harus bersua
ku rasa lebih baik lupakan saja
kau dan aku masih remaja
tidak perlu memikirkan cinta sahaja


banyak persoalan yg berada di minda
banyak tanda tanya dan juga kata kerja
NAFSU kata apa salah kau terima dia
IMAN kata lebih baik kau tinggal saja


banyak NAFSU banyak juga MAKSIATnya
kata hati dan rasa tak dibiar saja
daripada terjebak didalamnya
harus elakkan dari mula
cinta di muka buku

oo Engkau lah CINTA YANG SATU...
CINTA KEPADA ALLAH TUHANKU

Wednesday, 7 December 2011

segmen - jom tambah follower bersama lulu pages

assalamualaikum dan hai hai (;


jom join segmen lulu pages  ... jumpa segmen ni kat pakjoe pnya blog ..




oke .. yg tu lulu pages pnya blog . cntik kan ..

knpa rara shisala nak ikut ??
hmm ..

heheh .. rara shisala org baru dlam dunia blogger .. jadi tak salah kan nak tmbah follower ..(^.^)

tak tahu pulak dunia blog ada mcm2 segmen . best laa ..(; .. mcm2 lagi nak kna blajar dlm dunia blog . hihih .

okelah ..

babai

||(8,8)(''')||

Tuesday, 6 December 2011

watever i do i love you

i know at times i do hurt you
i know at times i go wild and rude
but still i need a promise from you
whatever i do, you wont leave my hand would you ?


i know at times what i speak drives you mad
i know at times i do make you sad
but still all i want is a promise from you
whatever i do, you would smile for me when asked to wont you?


i know at times i make you cry
i know at times on foolish things i try
but still i dare to ask something from you
whatever i do, you'll always want me dont you?


i know at time i doubt on you
i know at times i loose trust over you
but still in my heart i ask you
whatever i do, you wont let my trust fade , would you?


i know at times i ask you questions crazy
i know at tmes i make you looks go hazy
but still i ask another from you
whatever i do, you would answer'em all. will you?


i know at times i drive you sane
i knw at times i give you all the pain
but still i tell you something you never knew
whatever i do "i love you"
and that is true


words all i have

dunia kini

sekarang : ....
mood : ....

assalamualaikum dan hai yai yai (;

kali ni aku nk save mse korang .. korang layan je gmbar2 yg aku jmpa .. okeh !

uphotos

uphotos

uphotos

uphotos



uphotosuphotos


uphotos

uphotos

uphotos


uphotos


uphotos


uphotos


uphotos


uphotos


uphotos

uphotos

uphotos

uphotos

apa macam ?? 

sumber : google 

||(^o^)('')||


lelaki sensitif

sekarang : tgk kartun ..
mood : spongebob (patrick!!)

assalamualaikum dan hellooo(:

ari ni aku terpikir psal lelaki yg sensitif .. haha . bengong .. tapi lelaki sensitif mmg best kan ..  haha .. sensitif aku bermaksud lelaki tu ambk berat ttg awek die .. syg awek die tu sunggoh2 .. jarang kta tgk lelaki mcm tu . kalau dapt . fuh .. hahaha .. (kidding) .. yup , kalau lah si gadis tu dapat buatkan lelaki keluarkan air mata , mmg bertuah sgt la gadis tuu .. huhu ..

*akunaksgtjadislahsorgdarigadistu*

yelah .. kan lelaki egonya kuat .. tp kalau dah lelaki tu menangsi open .. tu mmg dah luar biasa ...   tp kalau mnangis dpn gadis yg dcntai tu mmg romantik gler .. 

dari pemerhatian@pengalaman aku sendiri .. aku tgk lelaki ada 2 jenis ..

1) lelaki yg setia akan selalu melebihkan kawan2 dia daripada awek dia
2) lelaki yg kurang setia @ playboy mmg byk num atau gmbar gadis2 lain ,

lelaki yg 2 tu selaluny nak enjoy je , walaupn playboy dlm hati dia ttp ada satu je gadis .. yg lain tu pkai main jee ..


macho tak lelaki nangis ? ayoyoyo .. 

kalau lelaki tu sensitif gler , baik tinggalkan jee .. cari yg lain dah . hahaha .. cari lah laki  yg happy go lucky yee .. ceria sntiasa hdup korang .. tp jgn lah trlampau sgt hppy nnti bosan .. 
hah .. pasal mengalah ..antara lelaki 1 dan 2 tu tadi , biasanya yg 2 lebih suka mengalah daripada 1 sbb lelaki 1 dah setia kuat ego nya .. betol ni ... talak tipu pnya oo . hahaha

ni dari segi pndangan aku laah . tak tau lah pndapat korang ape .. kalau slh maaf la yee .. 

bonus entri ni :

kecantikan sempurna lelaki :-

a) lelaki yg mmpu mengalirkan air mata utk ingatan
b) lelaki sedia menerima segala teguran
c) lelaki yg mmberi madu, setelah mnerima racun
d) lelaki yg tenang dan lapang dada
e) lelaki yg baik sangka
f) lelaki yg tak pernah putus asa

kecantikan lelaki berdiri di atas kemulian hati
seluruh kecantikan yg ada pada Nabi Muhammad SAW 
adalah kecantikan sempurna seorang lelaki . wallah'ulam


forget forgive . forgive forget

sekarang : dmam
mood : biasa
status : suka hati aku laa
minuman : teh water

assalamualaikum dan helloo (;

ari ni jari tak ligat nak bermain di ats keyboard . nak kongsi fact jee dengan ayat kat bawah ..


think think think


babai 


||(@.@)('')||

Sunday, 4 December 2011

sketch timee

status : tak mau tdo lagi
mood : malas
sekarang : sakit bahu 
minuman & makanan : takde 

assalamualaikum dan helloooooo (:


12 minit lepas .. aku bosan .. then . ikt tabiat aku tiap malam .. aku akan beteman kan a4 paper n colour pen , marker .. pensil , pemadam .. semua lah alat tulis yg ada . then aku mula operasi conteng menyonteng kertas tu tanpa tujuan ... aku conteng2 jee ...

tapi tadi . aku buat nma aku . hahaha . tak cantik .sbb aku bukan pndai lukis kukis pung .. 



yg ^ blom siap sepenohnya lagi ..


yg ^ dah siap .. tgk .. yg ujong2 tu dah takde idea lagi .. macam tu lah jadi nyaa .. mata2 yg kluar ...

jgn gelak .. senyum jee yee .. terima kasih ..


ehh .. aku teringat mase sekolah dulu2 aku n kawan ku lukis kartun nih .. check it out .


3 tangan yg buat .. sbb tu jadi macam tu .. lukisan nih aku masih simpan lagi tau . bia pn zaman sekolah dah berlalu .. 

miss zaman muda )':

oke laa .. nak tunjuk tu jee .. lain hari tunjuk lain pulak yee .. 


babai ..

||(*o*)('')||


bussines card


Assalamualaikum dan hai hai haaaiii (:


tgk bussines card atas tu ... my dad nak aku buat bussines card camtu ,, gelak2 macam tu guna microsoft publisher .. ahhh ??  serius .. mana aku dapat buat sebijik mcm tuu .. kalau lain dapat laa .. 

tp aku tak buat lagi .. tgh2 blajar gna publisher . then, abg aku pulak mntak aja gna publisher .. aku makin blurr blup blup ... bebuih buih otak aku pk .. aku ajar die , die ajar aku .. aku makin tak paham olah abg aku ..

tuka topik :: (heheh)

semalam semalam my dad mntak pendrive ...  nak aku masukkan lagu untk kereta dia .. so , aku bagi pndrve 4 gb aku , aku isi semua lagu yg ada di laptop .. 

after 1 days my dad driving dgn lagu kat pndrive aku . my dad tgh baring2 tgk tv , aku n my mom pn sma . abg2 lain duk kat dpn pc .. then abg yg tua bising .. 

komunikasi :

abg : pak , kenak keta ktk byk lagu nasyid ? insaf ku dgr ...

(aku my mom n my dad gelak)

my dad : ya keja adk kau yaa ... mn ko mok dgr , iboh ko bukak 1 pey 50 nang surah2 nasyid suma yaa .. atas 50 baruk ada kit lagu kau ..

(aku dgn malu2 smbnyi bwh ketiak my mom ) ahaha ..

my mom : bapak ko betuka corak muzik gk knek .. maklumlah dah tua .. (dgn gelak2 yg tak tertahan)

my dad : aok , nang g bntlu blom tentu gk abis nasyid  yaa ..

-------------------------------------------------------------------------------------

hahahaha .. aku hnya mmpu gelak . tak mmpu nak ckp pape lagi .. tak tahu pulak aku jadi isu kat umah g .. yelah , kat pndrve tu aku letak smua ada . nasyid , surah2 .. malay song , indon , english . then yg mix2 pnya lagu ...

OKE APA DENGAR NASYID (:

gurauan semata2 .. tak lucu pn gelak jelah yee .. tq ..

gelak anda amat laah dihargai ..


Tuesday, 29 November 2011

sibling(:

sekarang : penat menaip
bibir : kering sgt
perut : lapar tak mau makan dulu
mood : geram tgk adk abiskan paper a4 o_o

assalamualaikum dan helloooo (:

entri aku kali ni aku nak tnjuk gmbar2 adk bradik angkat ku dan anak die serta keluarga besar die ..
nnti aku akan tunjukkan CARTA KELUARGA dia ...

kisah angkat terangkat ni bermula dengan laki nih dtg rumah .. laki tu masih kecik ag .. sekrang laki tu dah tua bangka .. serious tua dah .. pas lama2 dah bela laki tu, dtg pulak pmpuan nih .. pmpuan ni pn masih kecik gak tme dtg umah .. keluarga ku terima diorang seadanya .. tak lama pastu .. dapat tau pmpuan tu mengandung .. haaaisssshhh ,.. kecik2 dah mengandung .. nak buat mcm mna ,yg buat tu laki tadi tu lah .. 

____________________________________________________________________

pas bapa ari ,, bapa minggu ,, bapa bulan .. terlahirlah anak kembar 3 dari pmpuan tu .. comel2..  bapa ari pas diorang lahir , 2 lagi mati .. kesian tgk .. tinggal lah satu tu .. kiut sgt .. jadi ktorang panggil dengan nma timangan "pinky"

_______________________________________________________________________

tak lama pas pinky tu lahir, dapat tau laki tu curang and kahwin lain .. si pmpuan tu dptlah madu .. dapat tau lagi madu tu mengandung .. dpt lagi anak , and nma timangan anak tu "minky" .. madu tu dtg jugak umah bkumpul satu keluarga .. jadi pinky and minky adalah adk beradik tiri ..

_________________________________________________________________________

sekrang nih , minky dah lama takda .. dia dah lari dari umah .. kami semua redha dengan kepermegian minky .. semoga dia selamat .. rindu kat minky ): ... tak lama pas minky lari ,, pat tau pmpuan tu mengandung lagi ..  dapat lagi baby baru ... kembar 3 masih hidup smpai sekarang .. kembar 3 dah besa dah .. pinky pn dah ada anak ..tp anak pinky mati .. hmm .. kesian .. madu tu pn dah lari dari umah .. tak tau g mana .. ilang macam tu jee .. tp tak pee ..nak lari lari lah ..

_________________________________________________________________

oke , bila aku balik umah coz cuti sem , aku tgk pmpuan tu ada baby baru pulak .. tgk . byk dah anak die .. now , ada laki, pmpuan , pinky ,3 kembar .. and 3 lagi kembar .. bapa dah ?? kira sendiri ..

hidup bahagia smpai sekarang

_________________________________________________________________



hahahah .. siap ada carta lagi . ni lah sibling terangkat angkat ku . kucing kesayangan di rumah ...


yg bagi susu tu PANDA .. yg menyusu tu ank kecik die
 panda mmg tdo mcm tu . mcm manusia , pinky and slah sekor ank kecik die pn ikt mcm dia tdo ..









yg atas2 tu suma anak kecik dia .. diorang main skateboard .. kau ade ??? 


yg ni bukan pinky .. tp bulu dia mcm pinky .. ni kucing asrama . heheh . selit sikit .. kucing yg lain tak begamba lagi . nnti2 laa upload .. oke . see yaa ..

I LOVE PUSAK


okelah .. ni jee cite pasal sibling ku ..

babai . senyum tau

||(^o^)(""")||

jatuh cinta dengan video YOUTUBE

sekarang : dalam bilik sendiri di rumah
minuman : skyjus
makanan : takde
mood : perindu (haha)
assalamualaikum dan helloo(:

wassupp doe ??!! hahaha ... ari ni entri ku pasal video kat YOUTUBE .. 
JATUH CINTA DOE !!!!

hahaha(xde makne nyaa!)

mse kat asrama ari tu kawan ku buat bising dalam blik gelak tgk youtube entah pape .. so , dengan hati yang taktahan jiwa meronta nak tau jugak die tgk video ape.. dah tgk .. aku ikt sma tgelak .. serious ! best giler .. 
aku mmg jenis org yang jarang online .. nak search ni search tu mmg malas pnyaa ... sejak ari tuu . aku giler mncari video2 kelakar kat youtube .. n akuu jatuh cnta kat vdeo mcm tuu ..yang aku tau famous kat youtube sblm ni yuna, najwa latif , tu pn dah jadi artis .. sekarang ni .. taknak tgk yang nyanyi2 . tgk pelakon youtube pulak ..

jum ..

mamat nih dah lama famous kat youtube , aku je baru tau ..

"MATLUTHFI"

sekarang nih .. aku tgh mngmpul koleksi2 terbaik video youtube die . *heheh* 



hahaha .. serious ? lawak gler .. ada jugak video die ni yang bg pengjaran .. bagus2 .. 

KEEP IT UP!

well .. yang famous bukan setakat matluthfi jee .. ade lagi sorang nih .. peberet ku jugak .. anwar hadi .. best doe !! and maria elena (steady gak muslimah nih buat vdeo) 

diorang tiga nih top3 daripada top10 malaysian youtubers ..

search oke


TENGOK VIDEO DIORANG 

BEST 

okelaa .. smpai sini je aku promot mempromot nih .. next time aku promot yang lain pulak ..

babai guys 


||('')(^-^)('')||

jangan lupa senyum 


notakaki : aku nak masukkan sekali vidoe tu , tp line slow(kes malas) .. so .. klik je la kat nma diorang tu yee .. sekian , tengs :)



Tuesday, 22 November 2011

1st exam di IPT

sekarang : macam biasa atas katil
perut : lapar (tertdo , tak makan tgh ari pn)
otak : jem sikit pas exam pg tadi
minuman : air mineral botol besar jnama derex
makanan : takde pn

assalamualaikum n hye hai hye (:

sy rara shisa laa nak bukak entri kali ini ttg diri ini pertama kali dudok exam utk ipta pnya exam .. serius , tak nervous tp blur masuk dewan besar ..pg tadi paper accounting , masuk2 jee pntu dewan tgk byk sgt kusi and meja dari kanan dewan sampai laah ke kiri dewan.. huhu .. 1st tme merasa .. pastu aku pn dudok laa kat meja nom 168 . classmte suma dok sebaris jee . sebelah aku budak sem 6 (final sem) belah kann n kiri aku .. dpt je paper , disuroh tulis nama kat slip kehadiran .. aku dgn tak tau pape .. belek ketas depan blakang mncari ..budak sebelah aku smpat lagi gelak . bengong btol . hhaha ..  biasalah kan . baru sem 1 , 1st tme dok final exam macam tuuu... nnti sem 2 dah pandai dah .. taknak blur2 lagi ..


accounting subjek is my fav subjek . yelah , dah ambik kos account .. haha .. subjek blh tahan susahnyee .. and aku tak sangka2 ayat tu blh kluar lgi sdang kan aku mmg tak blajar pn .. so aku pn buat jee laa .. tnpa mengira apa pn tjadi pada BALANCE SHEET  aku ... aku mmg dah tau mesti tak imbang pnya (memang tak imbang pn ) taknak buang masa kat situ .. aku teruskan usaha aku buat TRIAL BALANCE . jeng jeng jeng ... fav sub topic kuu .. mestilah imbang .. ahaha .. suka2 . 23 marks dah tau komfom dpt (yakin laa sgt) ..

lastly yg kluar is CONTROL ACCOUNT .. oh my god , aku tawakal jee buat .. stgh jam lagi nak abis aku msih buat adjustment tadi .. nasib baik smpat abis .. takde nak hafal format pn sblom tu . main logik jee ..

satu paper dah abis .. tinggal 3 lagi .. yee yee ..

okelaah .. nak g makan .. kawan dah bgun tdo .. 

bai bai .. bye bye ..

||(o.O)||


Monday, 21 November 2011

wanita

 assalamualaikum (:

entri aku kali ini pasal perempuan , wanita , gadis , women , girl n seumpanya nyaa ..
tp aku lebih suka aku dipanggil gadis :) hehe ... betol , tak tipu pnya ...
tp utk entri ni aku gna "wanita" lebih oke kot .. emm .. wanita ni ciptaan yg agung .. (ceyy) tp btol laa .. 

ada pndapat kaum adam wanita ni lemah sgt , mudah menangis .. mudah terasa .. mudah ni mudah tu . yup . betol ..!! itulaah wanita .! (perasaan wanita nih)

wanita tidak mmpu melawan cuma mmpu menangis utk melegakan sikit sakit di hati .. ada paham ? 





wanita adalah seindah hiasan dunia











utk kaum adam:
Jangan sesekali bergaduh disebabkan berebutkan wanita- Seorang lelaki memang seharusnya bertanggungjawab untuk melindungi wanita. Lelaki yang melindungi wanita merupakan lelaki sejati. Tetapi, perlindungan diberikan haruslah kena pada tempatnya. Sekiranya seseorang wanita di dalam kesusahan tanpa mereka sendiri memintanya, mereka memang patut dilindungi. Sekiranya permasalahan disebabkan kecurangan atau permasalahan sengaja dicari wanita tersebut, tinggalkan mereka dan cari lain.

Jangan sesekali memukul wanita- Seorang lelaki yang matang tidak akan sesekali memukul wanita dan berjaya mengawal perasaan marah walaupun ia amat sukar. Ingat, sekali kita pukul wanita akan hilang kehormatan sebagai lelaki. Sekiranya berasa amat marah, dapatkan ketenangan diluar. Seorang lelaki sejati harus tahu untuk menjaga maruah dirinya dan jangan biarkan maruah tercalar hanya kerana 
memukul wanita. Tunjukkan kematangan dan ketenangan yang ada pada sifat seorang lelaki.


WANITA adalah perhiasan dunia..

HATInya disimpan dalam laci, kemudian dikunci..


Disimpan dalam almari, kemudian almari itu dikunci..

Dan almari itu ada di dalam kamar, kemudian kamar itu 


dikunci..

Kamar itu berada di dalam rumah, kemudian rumah itu pun 



dikunci..

Dan rumah itu ada pagarnya, kemudian pagar itu dikunci, 


dikunci, dikunci, dikunci & dikunci..

Dan pemilik kunci itu adalah SUAMInya kelak.. InsyaAllah.. ♥








jadilah gadis baek macam sya :)


tak semua manusia sempurna .. carilah kelemahan kerana di situlah terletak nya kekuatan ... 
wahh .. suka suku aku jee .. hehe ..
apa2 pn .. 


AKU BANGGA AKU SEORANG WANITA !




Sunday, 20 November 2011

OMO

mood : buuurinng
sekarang : atas katil b2 2.1(2)
perut : masih kenyang
otak : teringat ingat
hati : terguris
assalamualaikum(:

entri aku kali ni nak citer pasal "OMO" .. cehh , ntah pape jee citer .. OMO is sabun cuci .. sarawakians call omo utk semua sabun cuci .. fakta yee ..

jeng jeng jeng 

ni nak citer .. masa kelas marketing hari tu , lect nak kitorang buat produk .. lect bagi masa 2 mggu tak silap .. tp group aku buat last mnt .. haha ..group lain suma produk cantik2 , laptop laa , tudong laa , lens laa , makann ringan ... pas tu . group aku laa paling terok kena oleh lect ... tu lah kerja last mnt .. report pn ktorang blh hanta tak ikut tme .. ari esok tu pula kami hantar beserta dgn contoh produk .. 

nama syarikat pn aku blh letak PENGUIN INCORPORATION .. tak thu blh telintas sbb aku edit produk tu dengan gambar penguin .. hahaha .. 


cantik tak ? heheh ..

suka suku je kan buat nih .. edit gna paint and photoscape jee tu .. simple rite ..

OMO stand up for :
"Offering More Occult"

oke laa .. ni je nak bg tau .. 

babai bubui boboi

||(O.o)||

Wednesday, 16 November 2011

cari jodoh online

assalamualaikum (:
mood : lapar (chicken egg burger sebelah jee)
sekarang : kat katil
minuman : f&n orange
otak : kosong
aku nak mulakan entri aku dengan gelak 
hahahahahaha 
cehhh .. cari jodoh online  ?? boleh aje , heheh .. aku tak suka sngat dengan jodoh online nih tp tak dinafikan mmg ade .. tp kalau ade ape slh ny kan . huhu .. takde r .. kesian pkwe ku . heheh .. since aku dah nak abis sem nih boleh tak aku "ngereco"? heheh ..
am i byk mulut en ? nak kenal aku lebih dekat , yes i am .. mulut satu tap cakap manyak sgt .. kalau baru2 nak kenal tu tak yah laa nak tgk aku cmtu .. 
weee .. boring sgt . aku da celoteh tak tentu pasal nih ..tak tau nak citer ape pasal cari jodoh online . suka suku aku jee letak tiltle macam tu dah tlintas kat usus2 otak aku tadi ..
tadi pegi beli burger kat cafe dgn kengkawan , pastu ade satu anjing yg takde kaki blakang satu .. nak lalu tmpat kami makan , pas tu aku terus meloncat tanpa rasa segan silu kat orang cafe .. pas anjing tu lalu aku malu .. anjing pnya pasal laa nih .. tp sian kat anjing tu .. malang nya kau tak blh dipegang kan anjing . kalau kau bleh dipegang sudah ku belai2 kamu macam aku belai kucing ku sehingga dicakar dengan teruk kat kaki aku . bedarah ... haishhh .. 
otak dah blank .. nak makan burger dulu .. ambik energy ..

bye2 ..
jangan lupa senyum kat aku pnya entri .. (:

Monday, 14 November 2011

aku mmg ada gerek

assalamualaikum (:

00:11 am .. heheh .. good morning !!!

pg2 nih aku dengan disaksikan oleh keyboard, kerusi , meja , gelas n bnda2 disekeliling aku , aku dengan bangganya aku mengaku aku ade tunang .. hihih .. tunang dalam islam , tanpa ikut adat pn .. nak citer pasal tunang dalam islam ., mse sekolah dulu .. f5 kan ade blajar bab2 nikah .. so ustazah aku cakap , seorang lelaki dan perempuan blh btunang bila si jantan mengucapkan ayat2 power , manis kat awek then awek tu setuju .. k 

cntoh ny : 
lelaki : awek2 , i love u laa .. i nak idup sehidup semati dengan u ..
perempuan : i love u to laa jantan .. i sanggup bsama u dalam suka duka ..

ayat2 cenggini dah sah blh sah jadi tunang .. yelah .. tu kan tandanya awek tu setuju .. tp aku tak laa macm tu sekali . hehe .. sblm ni aku tak tahu pn .. tp pas ustazah ckp cmtu , then aku baru faham aku nih tunang org .. biarpn orang tua tak tahu .. tp org tua aku tahu spe pakwe aku .. heheh ..

hubngan aku dgn dia blh laa di katakan lama .. 2 taun lebih .. dengan mcm2 arus yg melanda hampir memusnahkan hubngan ini .. huhu .. sedih2 .. p takpe .. hbgan kerana Allah .. insyaAllah blh kekal ..
gerek(pacaran) tu kan fitrah manusia .. mmg tak dpt nak elakkan .. terutama sekali .. zman nih .. dulu2 tgk status fb yg jiwang , pmpuan slalu update . sekarang mne ade . laki pmpuan sme je .. 

berbalik pada gerek aku tadi .. erm .. aku dah bpnyaa ,mcm mne aku pat pthankan hbngan selamanya ni .. insyaAllah akan datang aku dapat jua .. ini lah aku .. kesabaran harus sntiasa tggi . tak tembak sukahati jee .. 

think think think 

beruntongkan gerek aku dapat aku
hahahaha
*perasan ckit*

Thursday, 27 October 2011

mutiara nasihah

LUCU YAA !!!
  •   Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket 
  • 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bola sepak
  • Betapa lamanya 2 jam berada di dalam Masjid tapi betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton tv dan wayang di pawagam
  • Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan saat berdoa atau solat tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bia bertemu teman dan kawan-kawan(terutama pada yang bercinta)
  • Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan pasukan bola jadi kegemaran kita tapi betapa bosannya bila imam solat terawih bulan Ramadan bacaannya lama dan panjang
  • Susah sangat baca Al-Quran 1 juz tapi majalah hiburan dan novel best-seller  100 halaman pun habis ditatap
  • Orang berebut paling depan untuk menonton bola atau konsert dan berebut cari saf paling belakang bila sembahyang jumaat supaya boleh cepat keluar
  • Kita perlu undangan seawal 3-4 minggu sebelumnya untuk ke masjid ilmu supaya boleh dimasukkan dalam agenda kita tapi untuk acara lain seperti menonton wayang, annual dinner atau high-tea jadual kita boleh berubah sekelip mata
  • Susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah,tapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan fitnah
  • Kita begitu percaya pada yang dikatakan oleh orang sebagai email layang di internet tapi kita sering menolak, mempermudahkan serta mempersoalkan apa yang terkandung dalam Al-Quran
  • Semua orang inginkan masuk syurga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara ataupun melakukan apa-apa
  • Kita boleh mengirimkan ribuan jokes dan surat berantai melalui emel tapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2-3 kali


JANGAN BIARKAN DIRI KITA INI MENJADI SEBAHAGIAN DARI KELUCUAN TERSEBUT

“Hai orang-orang yang beriman, ingatlah akan Allah dengan ingatan yang sebanyak-banyaknya(perbanyakkan mengingati Allah ).” 
 Surah Al-Ahzab : 41


“Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang mukmin bahawa sesungguhnya bagi mereka kurnia yang besar dari Allah. Janganla engkau ikut orang-orang kafir dan orang-orang munafik dan biarkanlah mereka menyakiti engkau dan tawakallah kepada Allah.Cukuplah Allah sebagai wakil”  
        Surah Al-Ahzab : 47-48



notakaki : ini aku copy dari buku yee ..aku tak ingat buku ape aku baca .. tp btol jugak kan ape yg dikatakan buku tu . zaman sekarang nih . macam2 jee .. ini cuma untk ingat-mengingati sesama muslim ..
smbil2 itu aku blh ingatkan diri aku jugak . wallahulam .. 

Wednesday, 26 October 2011

mati syahid

assalamualaikum (:

hari ni aku teringat mase usrah di Pusat Islam ari tu .. mmg best dok dalam usrah .. macam2 ilmu kita bleh dapat , pastu kalau ade bnda tak paham atau masih ragu2 , semua tu blh dibincang dalam usrah .. ari tu aku dapat tahu apabila kita suka atau syg seseorang tapi kita tak luahkan pn kat org tu . tba2 ajal kita datang , kita mati . kita dikira mati syahid ..sbb kita mnhan nafsu kita .. mcm yg kita tau , jihad melawan nafsu adalah jihad  yg paling besar .. huhu . best kan kalau kita mati syahid .. ade satu lagu tu mujahid setia , lirik lagu tu mmg mmberi ana semangat sbgai seorang muslim ..

 MATI SYAHID ATAU HIDUP MULIA

subhanallah .. aku nak kalau aku MATI SYAHID .. tak semestinya kita hanya mati syahid bila kita di padang perang atau melawan nafsu .. mati syahid juga dikira bila kita melakukan ibadah , tp niat kna btol lah .. ibadah kan byk , kita makan ibadah , kita mandi ibadah, kita tidur pn ibadah ... nak ke majlis ilmu pn bila dengan niat  kerana Allah swt .. bila mati , itu pn dikira mati syahid ...

insyaAllah .. oke lah . smpai di sini sje entri aku .. 

wallahualam ..

Wednesday, 19 October 2011

mukadimah

- assalamualaikum -

alhamdulillah .. akhirnya siap jugak blog nih .. blog ni dbuat mse ktorang kelas computer application .. buat blog ni pun termasuk lam subjek nih .. tapi oke laa, aku pn dapat belajar dan ikut peredaraan mse kini .. sblom ni dok gna fb jee . <0.o>

apa2 pun aku nak ucapkan berbyk2 syukran kat lecturer computer application aku, En. Bhom sbb dah beri tunjuk ajar nak buat blog nih .. walaupn aku nih tak brpa reti sgt nak buat nak edit2 lagi . tp aku akan belajar n try buat 'secreative' mungkin sbb lect ktorang akan tgk ktorang pnya blog nih and bagi markah .. 

to lecturer, En.Bhom : bagi markah tinggi sikit yee (o,o) hehe ..

tak lupa juga to kawan2 aku yang byk membantu aku dlam pemprosesan blog nih .. ajar aku mcm2 , smpai aku sendiri tak paham ..(khas buat teman sebelah katil) kawan2 lain yang byk tnye tu , sori kalau2 informasi aku beri kat korg suma tu tak betol atau korg tak faham ape yang aku cakap ..

oke laah . smpai sini jee post pertmaku .. moga blog nih pat mmbantu aku dalam ape jua  .. (0.o)

-  syukran -
/