Sunday, 30 December 2012

Dunia Practical

assalammualaikum ..

ahad ? mmg hari taknak buat pape .. serius . kalau boleh nak dok bilik jee . but tak boleh .. hari ahad mean hari mengemas serumah .. sbb hari lain keje . jd takde mase nak kms2 . today suma dh buat ..
tinggal nak buat buku log jee .. malas ny diri ini nak meyiapkan buku log tu .. esk kna hnta kat director compny nak sroh die signature .. tp kami cop sendri .. lain kali tak payah laa sroh die semak . cop sndri je kan ? kan ? hithit . no no no . takboleh mcm tu . kene bagi die semak jugak .. tgk > (ad meja sndiri kan .. ini lah office sy)



dh seminggu dh audit sykt sma . huhu . susah nyee .. ingtkan practical ni senang2 .. but die bagi keje mcm staf die jugak .. pastu bile tak tau . pegi naik office director tya .. sehari boleh 2 3 kali naik .. mula2 masok hari itu . okelah keje pun sng2 je . just analisis fixed asset n salary staf jee .. now die bagi all in one .. smggu dh . buku log pun bnda yang sma jee tulis ..

staf and boss smua baik2 lebih2 lagi director tu . baik sgt . tak jemu nak mjwb soalan2 kami . boss besar pun mesra gak . Yb Andy Chia . dia baik . yelah . aku practical kat Andy Chia & Co. Chatd Accountants Firm .. die ad jugak firma Company Secretary . teringin nak pegi sna syrkat scrtary die yelah sbb dulu kan ad ambik company  law . ape yg diblajar smua compny secretary pnya ..  teringin laa . teringin sgt ..

bile dh keje ni . rase baik lagi belajar dr bkeja .. huhu .. tak sbar nak habiskan diploma ni laa . yipppiiee  .. hope lepas ni segala2 baik .. result oke2 smua ..

doakan yee ..

Thursday, 13 December 2012

Dengan nama Allah

assalamualaikum readers .!

nak bagi tau semalam tarikh cantik kan .. 12.12.12 (12 december 2012) itu bagi tahun masihi ..
tapi tahun hijrah lagi cantik comel tau .. esok ! 1.2.34 (1 safar 1434) ..

so sempena dengan tarikh comel tahun hijrah esok , nak kongsikan hikmat, rahsia dan khasiat maksud disebalik Bismillah.


 



 Bismillah (Dengan nama Allah)   

Barang siapa yang membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tdur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan dan bencana manusia dan jin,
daripada kecurian dan kebakaran dan daripada kematian terkejut.

Dan barangsiapa membaca sebanyak 50 kali dihadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada pembaca.   

ini adalah sikit antara mukjizat bismillah . ade byk lagi ..
sebatikanlah bismillah dalam diri kite :)
tak susah .. ayat pendek jee ..
sentiasa ingat Allah tatkala senang atau susah ..
tatkala kita melakukan sesuatu ..
agar Allah permudahkan urusan kita ..
amin ..

Sunday, 18 November 2012

2 paper to go



Assalamualaikum ..

Ari ni Sunday kan .. smalam dh muntah costing dlm dewan .. fuhh .. sgt lega . but apa yg ditarget tak klua sgt  . sdih .. harapkan lulus costing ni … dh . stop costing dh .. note suma dh simpan .. now company law n fa2 .. tinggal 5 hari lagi, tak sbar nak habis kan sem ni n nak pegi practical .. huhu .. so ready fizikal mental . siap sedia kena marah .. maklumlah 1st tme nak merasa kerja bwh org .. sblm ni cuti2 ke mmg tak penah kja luar .. dok rumah jee sbb ayh tak suroh .. so bln 12 nnti bru nk mrase kja dgn compny .. hope aku dpt sesuaikan diri ..

2 paper to go .. hope aku dapat buat yg tbaek utk sem ini :)

Wish me luck :)

Friday, 16 November 2012

Alhamdulillah :)



Assalamualaikum readerrsss ..
Today (sighing) … mata ? sgt berat ..  tp taknak tdo . costing again and again until lepas exam esok . baru rsa free without costing .. ergh .. after costing exam esok baru nak focus law and fa2 ..
Lastnight .. lepas stdy costing .. mcm biasa kami berempat akan layan diri masing2 .. 2 orang tgk movie masing . 2 orang laki tgk movie yg sme .. but smlam kami blajar skejap sgt . ntah knpa .. rse malas sgt .. rse pnt dh hadap buku costing nih .. wait ! mira .. tak boleh merungut .. no ! no ! no ! … costing best wey .. senang nak faham .. harap esk dapat buat test dgn baik .. dh smiggu2 ni costing je blaja .. msti dpt buat kan ..
#eh .. congrate to classmate yg lulus ubs accounting system tu ..:) yg tak lulus tu jgn putus asa oke .. try lagi sem 5 .. ikt junior sem 3 nnti ..
Bile dapt result pagi tadi mcm takda perasaan . bile kawan bg tau die fail . aku mcm dupdap tp tak kisah . ntah y mcm ni .. but bile bukak emel then masok junk tgk sage u anta result . Alhamdulillah aku pass . walaupun pass jee .. but its oke . tak sia2 struggle dgn acc system slama ni .. walaupun open book test kalau tak paham nak buat tak guna jugak kan .. lunch dgn kwan2 tadi satu kelas berdebat pasal result acc system ni . diorg ckp yg pass takde certificate pun .ohh .. dh putus smgt aku bila dgr kwn ckp mcm tu but suddenly senior melimpasi kami , aku terus panggil then tya .. die ckp ad .. oii .. ada la wey . korang ni . hishh .. berkobar balik smgt aku .. :D (dihantar by emel nih)

Alhamdulillah ..

Tuesday, 13 November 2012

TODAY !!



 A WORST FEELING EVER !!


Final Exam dh dekat !




Assalamualaikum …



bila dah tired . inilah jadiny .. maklumlah dah nak final exam kan .. on November 17 which is cost accounting paper yg make me blurrr, stress .. don’t understand .. n otak rse #$#$%^&* study about it .. but itu dulu lahh .. mse2 dlm kelas .. bile dh stdy sendiri .. ohh begini rupanya … ohh mcm ni … but only for certain chapter ler ye .. haha .. still otw nak faham nih .. taknak carry paper ohh .. 

aku cuba .. cuba utk memahami semua itu … tp . ahhh .. bila malas datang jee . zzzuuupppp …  paper sana, pen sini , pemadam situ , pensel kesana kemari …  but tadi . tadi aku n kawan belajar costing bab marginal n absorption tu  smpai 3 jam tak henti sambil karoke dgn kawan2 .. yelah pengiraan kan boleh lah huhuhaha .. kalau dah paper baca itu . senyapp ! 

sem ni ambik 3 paper .. costing , financial acc 2 and company law .. hope aku akan pass smua test .. doakan pelajar ini ye .supaya dpat buat yg terbaik utk sem 3 ini .:)

tadi aku cuba nak belajar FA2 hire purchases but aku boleh lupa buat acc die . hehe .. something wrong dh otak aku ni . itulahh tak lepas kalau tak makan samboi merah sehari .. sbb tu jadi pelupa ..

stop makan samboi !! jgn tergoda dengan kemeraham samboi !! ergghh . nyum2 ..

entahlah kali ni aku boleh sambil lewa dengan law .. mgkin sbb dh buat nota awal kot .. or sbb dh faham .. Cuma nak hafal seksyen je lah .. FA2 ? aku harapkan terbaik utk FA2 ..  aku tau aku boleh score FA2 .. yeahh !!

sem depan dh practical .. mesti aku rindu giler kat classmate aku nih . satu kelas dh rpat gler mcm adk beradik dah … 6 month tak jmpa each other but yg sme practical tu xpelah ye .. its oke kite jumpa balik sem 5 next year .. insyaAllah … 



(esok .. opss . nop . today what im gnna do yah . sleep .. wake up .. go to bath ..->costing note .. study .. lunch … continued w costing . rest .. watching movie .. praying don’t forgt ..emm .. stdy costing again .. )

Yeke aku buat ni nnti ? of course le kan .. #ehh

Costing ----> stiap kali buat costing kami tak harapkan jawapan kami betol .. sbb kmi mmg tak dberi jawapan utk latihan kami .. asal kami fham buat sudah memadai setakat ini ..

So .. pesanan utk classmate  ..

Stop berdreaming .! stdy ! study ! stdy ! buktikan yg kelas kita klas DIPLOMA IN ACCOUNTACY BATCH KITA YG TERBAIK ..:D main2 jugak .. 

Never frgt , En . S .. our program leader and our academic advisor, Pn. S  always support us for d all courses that we tken .. walaupun kita slalu mrungut psal subject2 yg kita ambik ni .. ini lahh course kita .. ! we must proud that we learn all of that oke … accountancy right guys ?? study mmg takde yg senang kalau tak belajar kan .. mcm kita sekarang ni . smua ngah stress2 struggle2 gak pasal costing ni sbb kat kelas kita je tau btapa kita ni main2 sbb merungt tak faham . hahaha .. tp sy pecaya smua kita boleh lulus costing dengan .. trbaik tu .. tak kot . yg mmg terer jee blh ambk terbaik .. yg main2 dlm kelas slalu tu .. hehe .. ambk lulus dengan jaya nya lahhh .. goodluck ohh ..

Eh . I heard about enroll registration on December 10 , how ah ? practical student pun plu jugak ke ?? hmm


So .. okelah .. company secretary tired oredy typing2 all of this .. bahaha .. sleepy .. katil oredy calling2 for me ..  guys yg ngah exam or bakal exam .. good luck !! do the best to beat the rest  !!

Sunday, 11 November 2012

dance ? aku ? aneh kan

assalamualaikum ..

percaya tak aku menari ? ssiapa yg kenal aku mmg tak caye kan aku ni penari , dancer . hahaha .. menari la sgt .

msti tak percaya kan .. kali pertama aku menari mse f2 ikt program kat kampung .. but kitorang menari kat sek rendah kirany persembahan penyambut tetemu kehormat laa gitu . mse tu tak silap aku tarian suku kaum melanau . itu pun aku rasa kaku sgt . mcm batang kayu yg mncuba utk lembut untk .. aku ingt itu 1st and last aku menari ... but bila nama aku ada dlm ->

plkn kump 1 /2011 .. tak sangka aku menari lagi .. wajib tu .. nasib baik tarian tu tarian kain , tarian cina .. belajar dengan kawan2 cina plkn tu jugak . mula2 ingat kan nak mnari tarian kipas . but susah sgt . itulah tukar ke tarian kain ..

plkn semenyih .. kem setia ikhlas mmg syok .. mmg tak leh lupe kenangan kat sna . kwan2 kat sna ..

kalau fmily tgk aku mnari dh komfom2 mreka gelak bagai nak rak ..

itulah last aku menari .. lepastu aku tak mnari dah .. tak nak n tak nak ..

baju tu ? itulah baju mohamad azizan yg belikan utk aku kat KL .. mse beli tu lawatan pngawas . jaoh kan dari miri ke KL ..

bile aku mnari aku rase mcm ntah laaa .. tak pndai sgt sbb aku tau aku ni jenis tgesa2 . mnari kan org nak slow lmbut . aku ? keras , ganas ..

thats why  kawan girl/boy kat kelas tegor aku, aku ni kasar bile dgn boy . aku kasar sbb aku tak suka mgada, gedik dpn boy . ishh ..

cuma boy aku M.AZIZAN n fmly aku je tau betapa lembutnye aku kan cit ? hehe ..

( mengangu kawan aku tdo dengan bnyi typing oleh company secretary ni) hahaha .. dua2 dah bangun ..

kawan rapat aku tiga2 iban . aku sorang je melayu . but sorang iban islam roomate aku sndri .. yg 2 lagi mmg iban pure iban .. best kalau kawan dengan pelbagai bangsa, kaum ni ... tambah2 lagi kawasan borneo ni .. mmg kaum disini ngam2 .. aku dari sekolah rendah bercampur dengan pelbagai kaum ..

bile plkn ari tu aku jmpa kaum india yg seblom ni aku mmg tak pnh ada kawan india ..yelah swk ni kaum india mmg minoriti .. n tak penah lagi aku ad kawn india .. plkn itulah ptma kali aku dpt kawan india . syok ..

hidup kalau tak bekawan mmg sunyi :)


HAPPY BIRTHDAY TO BLOGGER


HAPPY BIRTHDAY TO BLOGGER NORAINI ABD RAHMAN

Monday, 5 November 2012

why aku takde fb ?

Assalamualaikum ...


hairan ? sedih ? marah ? happy ?  mcm2 dh perasaan org yg aku tgk bila aku ckp aku takde fb .. hahahah .. kesian plak ... ntahlaa .. sejak semenjak termenjak ni aku dh malas sgt dengan fb .. aku nak online pn jarang .. mmglah fb ni pat contact2 dengan kawan .. up to date ler ape ler .. tp aku malas . aku tak tahu kenape aku malas sgt dengan fb .. dulu mmg ad lah but i delete .. sbb malas . haha .. kejam kan ..

but now , byk pulak informsi kat fb .. group pnting2 suma dh fb dh .. kdg2 rse gak ketinggalan .. tp blh gak aku tya kwn jee ..  tak yah nak susah2 .. hihi .. tmbah2 lagi nak practikal bln 12 ni .. suma dlm fb dh sekarang .. auuu . mnyampah ..  tak suka tak suka .. haha .. so gedik .. (ini bkn aku tau)

so, for now ... takdelah dulu fb tu yee kawan2 .. InsyaAllah sy akan buat fb utk anda senang contact sy ...:D

Monday, 20 August 2012

Resepi Almond London



250 g mentega
1 cawan gula
1 biji telur
1 sudu esen vanila
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu emplek
Kacang badam secukupnya (dipanggang/ disangai) – goreng tanpa minyak
Badam cincang secukupnya – untuk hiasan
Coklat : (style nizamadey)
700 g coklat (nak sedap guna coklat jenama Beryl)
1/2 sudu shortening
1 sudu susu
Cara Membuat :
1) Pukul mentega dengan gula sampai kembang.
2) Masukkan telur dan esen vanila.
3) Kemudian masukkan tepung dan uli supaya menjadi doh yang lembut.
4) Lepas tuh ambil badam dan bentukkan ia menjadi bujur.
5) Bakar pada suhu 180 sehingga masak.
6) Biarkan ia sejuk kemudian baru celup dengan coklat
untuk buat coklat:
1) Cairkan coklat dengan cara double boiled.
2) Masukkan susu dan shortening tadi dan kacau rata. Kemudian boleh dicelop dengan biskut dan taburkan badam cincang diatasnya sebagai hiasan.

Sunday, 12 August 2012

6ixth Sense - Begitu Indah




Bila cinta tak lagi
Ada di dunia
Akankah dirimu kan jadi kekasihku

*
Jika cinta tak lagi
Hadir di dunia
Akankah tercipta damai di duniaku

Bila tiada cinta
Akankah ku nyata
Semuanya nyata

Reff:
Jaga slalu cinta ini
Jangan pernah siakan
Karena cinta ini
Begitu indah

Repeat Reff:

Back to *, Reff:

**
Jagalah slalu
Jangan siakan
Begitu indah

Repeat **

Katakan Cinta Lirik - Dadali

-Khas utk Si Dia-




Kenang diriku sayang
Bila malam telah datang menjemputmu
Buai dalam impian, beri aku kepastian

Jangan gantung cintaku
Jangan siksa diriku dengan cintamu
Sungguh aku rapuh wahai pujaanku

Menatap matamu sungguh aku layu
Memandang senyummu benar ku tak mampu
Ku mohon kepadamu genggam tanganku
Dan bisikkan kata-kata cinta untukku

Bila engkau I love you

Menatap matamu sungguh aku layu
Memandang senyummu benar ku tak mampu
Ku mohon kepadamu genggam tanganku
Dan bisikkan kata-kata cinta untukku

Menatap matamu sungguh aku layu
Memandang senyummu benar ku tak mampu
Ku mohon kepadamu genggam tanganku
Dan bisikkan kata-kata cinta untukku

Bila engkau I love you

Sunday, 5 August 2012

Lirik Lagu Cerita Hati - Hafiz Hamidun

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarla mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis  menitis gugur membasahi bumi
Bagai menagisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta


Saturday, 4 August 2012

operate balik blog

assalamualaikum ..

korang open je blog ni .. mmg rupa tak betol ckit .. sbb sy tgh cuba utk betol kan balik fungsi otak2 blog ni .. segala usus2 dalam badan blog ni tengah di baik pulih .. sy tengah berusaha keras sikit nih .. if korg tgk pelik2 tu . emm . diam2 je lahh ye .. hehe ..
okelah .. bye .. :)

Tuesday, 17 July 2012

3 hari dah semester 3

assalamualaikum ...

hari ini dah 3 hari berada di Politeknik Mukah masok semester 3 dah ..  tak berasa pulak cepat sgt masa berlalu . rasanya baru semalam merasai msk mse sem 1 dulu2 . haha .. dah sem 3 roomate rara ttp org yg sama dari sem 1 dulu kecuali seorang dari sem 2 ... yelah satu bilik ade 4 org kan .. ade jugak yg bilik 2 org tp kecik ..

pg tadi gotong royong jabatan perdagangan .. masok2 jee terus buat gotong royong ..smalam mse
 dafta modul dh satu kelas kna bom dek PA . sbb pointer suma jatuh . haha .. tak apa lahh .. tp kmi dpt kalah kan senior kmi .. kelas kmk 2 org jee repeat commercial law .. rara pn tkde repeat2 .. yee .. hehe .. taniah buat kawan2 rara2 terutamany si valarine ..pointer die naik laa ... to pauline .. taniah jugak .. and buat roomte rara .. tahniah sbb satu roomte kte lulus .. tak de repeat walaupun 2 org lagi ambik course lain ..

malam ni dh plan nak makan maggie rendam jee .. sve sikit duit . hehe ..

okelah .. byee ...

Thursday, 7 June 2012

apa itu IKHLAS sebenarnya ?

Assalamualaikum & hello suma :')

hari ni rara nak crita tentang .. *tengok tajuk* .. yup .. 'IKHLAS' .. oke , sblum tu ape pndapat korang tentang word ikhlas nih ? mcm mna kita nak terangkan word ikhlas ni sbenarnya ? misalnya ade someone yg tnye kite "apa itu ikhlas sbnanya?" korng nakk jawab ape ?

rara penah disoal dengan soalan mcm nih . mula-mula tu rara terdiam .. tak tau nak jawab ape bile dsoal mcm ni oleh kwn .. lepas tu rara jwab la ." ikhlas tu kalau kite kasi barng kat sesorg, kite ikhlas lee .. ikhlas , ikhlas, ikhlas tuu . mcm tuu" bengong kan jawapan .. haha ..

dalam kehidupan kite tak lari kite daripada word ikhlas tuu .. org mesti tye "ikhlas ke?" pastu kite jawab, "ikhlas leer" .. then ditye lagi, "mcm tak ikhlas je" kite jawap lagi "taknak tarik balik" ..
selalu mcm tu kan ..

(cantikkan kartun rara lukis?)

dalam otak kite msti ade yg terlintas fkir ikhlas ke tak org bg kan ? haa ...takyah nak tipu2 .. bdosa tipu tau .. haha ..

"oke , jangan bosan tau , baca lagi nih"

sebenarnya ikhlas tu kite tak payah laa nak cakap,"eh, aku ikhlas ni, btol ikhlas bg ni" .. ikhlas tu antara kite dengan Allah SWT .. takyah nak bg tau kite ikhlas ke tak . takyah takyah takyah ..
kalau org tye ikhlas ke tak , jawab je 'itu antara aku dengan Allah, kau tak payah nak tau jugak" (tp jangan laa kasar2 ye .. ini cuma contoh jee rara jee)

aha .. rara mgaku word ikhlas mmg susah kite nak terjemahkan dalam ayat@karngn .. kalau lah adk2 yg masih sekolah tu dberi soalan "Jelaskan maksud ikhlas yang sebenarnya?" .. mampus diorang nak jawab , bukan diorang jee . budak2 u pn ntah dapat jawab ke tak . haha .. mgkin diorang akan melukis dalam paper exam tu kot ..

mcm ni jelah ikhlas tu .. kalau kite btol2 ikhlas, tak perlu ungkapkan dengan kata2 .. diam dan beri ..
kalau dalam phbgn pulak mcm mna ? kalau bf/gf tye , "awak ikhlas ke dengan sy?" yg tuu , korang jwab laa sendiri yee .. sendiri mau bercinta, sendiri ler jawab .. ade org ckap, kalau nak sgt bg tau erti ilapyou, tak payah dengan kata2, reaksi,sifat kite kat someone tu mcm mna .. mcm tu kite dh tau org tu ikhlas ke tak dengan kite . oke guys ?

sendiri mau paham laaa .. 

okelah .. smpai sini saje ikhlas kite ..

"ikhlas ke tak rara menaip ni ?" hahaha ..

"itu antara aku dengan Allah SWT"

bye2 .. 


Tuesday, 5 June 2012

jangan gelak oii

assalamualaikum ..

hye .. header dah tukar laa n yg lain2 sekali .. cntik sikit kan ? hahaha .. jangan gelak tgk blog rara ! haha .. mklumlah dah pndai gna photoshop tu lah lain pulak header ..

Friday, 25 May 2012

word world

assalamualaikum smua ..

malam ni rara rse nak berkongsi kata2 manis jee untk korang . boleh kan ..
rara mmg jarang update blog .. tetapi rara tak menghilang yee ... haha .. lame cuti ni rara bz pulak ..

okelah . kita tengok satu persatu ..

The happiest feeling ever is knowing that he could be with any other girl in the entire world, but he chooses to be with you. - factsaboutboys


When a girl tells you about her problems, it doesn't mean she’s complaining, it means that she trusts you.-factsaboutboys


I hate texting people first: I feel awkward, annoying, and unwanted. diaryofhumor


Smile today. Smile Tomorrow. Smile everyday! Life is too short to cry about anything :]-facts about boys


Teacher: "It's better to fail than to cheat!" Me: "LOL no, it's better to cheat than to repeat."-funnyjokes


They're not missing ur call, they're not forgetting to text back, they're not too busy, they're just not interested-iadorewoman


No matter how busy his day might be. If they really care, they'll always find a time for you.-girlfacts


If “plan A” didn’t work, the alphabet has 25 more letters. Remain calm-itsjonnahhill


Eyes during exam: (←_←)(→_→)(←_←)(→_→) Teacher's coming! (↓_↓) He/She 's gone! (←_←)(→_→)-factsofschool


Things I’ve learned in School: 1. How to whisper 2. How to text without looking 3. How to look like I’m paying attention-factsofschool


Everyone makes mistakes. The important thing is that you learn from them & don't repeat them.-nathan


Never look back. If Cinderella went to pick up her shoe, she would not had become a princess.-factaboutboys


Stop looking at your phone, he hasn't texted or called. But that's okay because he doesn't deserve a girl like you anyways.-girlfact


haa ... apa macam ... kadang2 kata2 diorang ni mmg terbaik punyaa .. boleh pakai jugak laaa . haha .. well .. kalau lah sy ni sya ni sya ni terer sangat utk buat ayat sendiri yang fact2 mesti hancur dah .. 


okelah .. see yaa .!
/