Wednesday, 25 April 2012

Tips untuk berhenti merokokMahu berhenti merokok? Lakukan amalan berikut.. InsyaAllah pasti berjaya.

1. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga. Katakan pada diri anda "NANTI" setiap kali anda ingin merokok.

2. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. Minum Air Dengan Banyak
Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak (suam). Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.

4. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya.

5. Menguyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah,lobak merah,buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa.

6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.

7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok.

8. Memohon Doa
Mohonlah doa kepada Allah agar azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

P/S: merokok mungkin pada setengah orang sudah menjadi keperluan, mungkin pada awalnya hanya nak cuba atau hanya sebagai gaya hidup (yelah org lain merokok kite pon nak merokok). Nasihat aku.. berhentilah merokok ye abang, akak² sume. takde pekdahnye anda merokok.. dari anda beli rokok baik simpan je duit tu. Cube kira dah berapa banyak duit yang anda habiskan untuk beli rokok selama anda sedut?

1 comments:

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal rokok… sharing is caring… - Berhenti Merokok Dengan SmokerHaven

/