Thursday, 7 June 2012

apa itu IKHLAS sebenarnya ?

Assalamualaikum & hello suma :')

hari ni rara nak crita tentang .. *tengok tajuk* .. yup .. 'IKHLAS' .. oke , sblum tu ape pndapat korang tentang word ikhlas nih ? mcm mna kita nak terangkan word ikhlas ni sbenarnya ? misalnya ade someone yg tnye kite "apa itu ikhlas sbnanya?" korng nakk jawab ape ?

rara penah disoal dengan soalan mcm nih . mula-mula tu rara terdiam .. tak tau nak jawab ape bile dsoal mcm ni oleh kwn .. lepas tu rara jwab la ." ikhlas tu kalau kite kasi barng kat sesorg, kite ikhlas lee .. ikhlas , ikhlas, ikhlas tuu . mcm tuu" bengong kan jawapan .. haha ..

dalam kehidupan kite tak lari kite daripada word ikhlas tuu .. org mesti tye "ikhlas ke?" pastu kite jawab, "ikhlas leer" .. then ditye lagi, "mcm tak ikhlas je" kite jawap lagi "taknak tarik balik" ..
selalu mcm tu kan ..

(cantikkan kartun rara lukis?)

dalam otak kite msti ade yg terlintas fkir ikhlas ke tak org bg kan ? haa ...takyah nak tipu2 .. bdosa tipu tau .. haha ..

"oke , jangan bosan tau , baca lagi nih"

sebenarnya ikhlas tu kite tak payah laa nak cakap,"eh, aku ikhlas ni, btol ikhlas bg ni" .. ikhlas tu antara kite dengan Allah SWT .. takyah nak bg tau kite ikhlas ke tak . takyah takyah takyah ..
kalau org tye ikhlas ke tak , jawab je 'itu antara aku dengan Allah, kau tak payah nak tau jugak" (tp jangan laa kasar2 ye .. ini cuma contoh jee rara jee)

aha .. rara mgaku word ikhlas mmg susah kite nak terjemahkan dalam ayat@karngn .. kalau lah adk2 yg masih sekolah tu dberi soalan "Jelaskan maksud ikhlas yang sebenarnya?" .. mampus diorang nak jawab , bukan diorang jee . budak2 u pn ntah dapat jawab ke tak . haha .. mgkin diorang akan melukis dalam paper exam tu kot ..

mcm ni jelah ikhlas tu .. kalau kite btol2 ikhlas, tak perlu ungkapkan dengan kata2 .. diam dan beri ..
kalau dalam phbgn pulak mcm mna ? kalau bf/gf tye , "awak ikhlas ke dengan sy?" yg tuu , korang jwab laa sendiri yee .. sendiri mau bercinta, sendiri ler jawab .. ade org ckap, kalau nak sgt bg tau erti ilapyou, tak payah dengan kata2, reaksi,sifat kite kat someone tu mcm mna .. mcm tu kite dh tau org tu ikhlas ke tak dengan kite . oke guys ?

sendiri mau paham laaa .. 

okelah .. smpai sini saje ikhlas kite ..

"ikhlas ke tak rara menaip ni ?" hahaha ..

"itu antara aku dengan Allah SWT"

bye2 .. 


2 comments:

aini n_ar said...

saya ikhlas dgn awak. . haha. . ngegeh. . header baru bh. .

Rara Shaza said...

ahahaha .. yalah2 .. ihih ..

/