Monday, 20 August 2012

Resepi Almond London



250 g mentega
1 cawan gula
1 biji telur
1 sudu esen vanila
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu emplek
Kacang badam secukupnya (dipanggang/ disangai) – goreng tanpa minyak
Badam cincang secukupnya – untuk hiasan
Coklat : (style nizamadey)
700 g coklat (nak sedap guna coklat jenama Beryl)
1/2 sudu shortening
1 sudu susu
Cara Membuat :
1) Pukul mentega dengan gula sampai kembang.
2) Masukkan telur dan esen vanila.
3) Kemudian masukkan tepung dan uli supaya menjadi doh yang lembut.
4) Lepas tuh ambil badam dan bentukkan ia menjadi bujur.
5) Bakar pada suhu 180 sehingga masak.
6) Biarkan ia sejuk kemudian baru celup dengan coklat
untuk buat coklat:
1) Cairkan coklat dengan cara double boiled.
2) Masukkan susu dan shortening tadi dan kacau rata. Kemudian boleh dicelop dengan biskut dan taburkan badam cincang diatasnya sebagai hiasan.

1 comments:

Rasyid Ochmann Abdullah said...

Polah tutorial bergambar oi hahaha. Aku pun mok belajar juak ekekeke

/