Thursday, 30 May 2013

Kek Red Velvet versi saya

Assalamualaikum semuaa anda ..

ini bukan pertama kali saya buat kek

ini cuma pertama kali saya buat kek yang ad krim macam ni

saya hanya tau buat kek lapis sahaja :)

maklumalah barang n bahan tak cukup

cacatlah kek saya

tapi sedap !!




tetak lok '',


Resepi kek red velvet:

Bahan A:
240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
2 sudu teh pewarna merah 

Bahan B:
250 gram tepung naik sendiri<sedap lagi guna tepung naik sendiri> (jika tiada, 250 gram tepung gandum + 1 sudu teh baking powder)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko

Bahan C:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
3 biji telur gred C



Cara-cara:

1. satukan semua bahan A, ketepikan. jangan kacau, campur kemudian biarkan.

2. satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.

3. campur kesemua bahan C yang bertanda (*), pukul sehingga kembang.

4. masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.

5. masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang selikan dengan bahan A. pukul sehingga sebati kesemua bahan.

6. bakar di dalam suhu 160C menggunakan api atas bawah dalam 20 minit atau sehingga masak. sejukkan kek.




Buat Topping Kek Red Velvet


Bahan-bahan:

300 ml non diary whipping cream
250 gram Philepdalphia Cream Cheese dan cheese yang hrga RM8 pun boleh
250 gram Mascarpone (jika tiada, abaikan)
50 gram Mentega
1/2 cawan gula aising (nak lebih pun boleh) 


Cara-cara:

1. Putar whipping cream sehingga 'soft peak' and bila anda tunggangkan whipping cream tersebut, ianya tidak jatuh dari mangkuk. (putar dan jgn stop2 nnti whipping cream keluar air)

2. Di dalam mangkuk yang lain, putar cream cheese, mascarpone cheese, mentega dan gula sehingga kembang.

3. Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. sedia untuk disapu di atas kek and kalau rajin letaklah corak2 k ..

Wednesday, 29 May 2013

Pindah eh pindah eh

Assalamualaikum semuaa

nak pindah dahh 

dari Politeknik Mukah Sarawak ke Politeknik Kota Bharu?

haha 

masalah teknikal betol diorang. mcm mna nak print out.

eeerrmmm


News minggu ni '',

assalamualaikumm ...

tengok news minggu ni 
amacam ? haha




perasan tak perasan tak ?

1 2 3 testing testing

assalamualaikum anda semuaa ~



try cuba test hiihii ('')(^,^)



Sunday, 19 May 2013

MeliaShoope

saya mau share fb teman saya yang jual pelbagai produk untuk semua ...
saya bangga dengan dia sbb dia satu2 nya kawan kami yang start dulu niaga2 ni ...

Nama fb dia MeliaShoppe cuba find .. dia baru sahaja memulakan aktviti ni .. and hope dapat sokongan dari semua ...

produk dia juga murah2 .. and banyak free postage .. untung tau . cuma saya je tak penah try .. hoho .. maklumlah student .. nadai duit .. hihih ..

dia ada jual bedak arab. shawl... and banyak lagi ..

boleh add fb dia jugak .. https://www.facebook.com/ameilia.ameerafiq
tu owner MeliaShoppe ...

okay!
bien!

buenos nochess !

Saturday, 18 May 2013

Dan bila rahang jem

mood : agak kurang sihat


baru lepas minum teh with egg bread burger ..




assalammualaikum guys .. n hai ...



 amacam arini sihat dok ? 
saya agak kurang sihat untuk beberapa hari ni ..  
guys penah tak korang ada masalah rahang ?
 i mean mulut korang tiba2 jem .. tak leh buka besa2 ..
 ini lahh yang saya ngah lalui beberapa hari ni .. 
actually saya dah selalu sangat rahang saya jem but saya dapat atur balik .
. tak silap setahun dah perasaan jem2 ni .. selalu boleh atur .. ni tak boleh plak 
.. dh berapa hari dah ni .. tak boleh nak kasih betol plak rahang ni ... 
my mom ask jumpa pakar .. tp takda orang nak hantarkan .. ayah sangat bz mnggu ni .
 so i kena tahan  ..
. tak makan gelojoh lagi .

. ergggghh ..
 sangat susah jem macam ni ..  
dulu ada jugak my mom cerita arwah nenek saudara bila menguap rahang
arwah terus jem tak leh nak tutup balik mulut .. pastu terus hantar ke hospital ..

but mulut saya masih dapat buka dan tutup serta masih dapat bercakap macam biasa..
hanya agak susah bila time makan saja .. saya tak leh nak buka besa2 mulut ..
mcm mna mcm mna

mybe next monday saya g poliklinik dulu cek .. 
rahang ni nak pegi jmpa pakar gigi ke pakar tulang ? 
agak musykil disini ..
hoho ..
 

Monday, 6 May 2013

Suda abis practicall laaa ~

assalamualaikum ...

mood: nervous
drink: no ~
food: no ~
on diet konon*

hyee yai yai yai 
mood sangat nebess utk ari esok sbb presentation utk practical nih..
yaa .. aku dh habis practikal n perasaan aku bercampur hapy n tak hapy ..

hapy : sbb MISSION COMPLETE
tak hapy : sbb aku rindu geng staf sana .. dh rapat sngt ..huhu ..

last day 3 mei mmg sedih sgt ... but alhamdulillah aku dapat complete semua assingment list aku yg sudah diberi boss sana .. all complete .. 

serius . keja kat sana macam2 aku dapat .. n envrmnt kerja pun sngat best . thumbsup* dah mcm satu family kat ofis tu .. n kami (aku & noraini) catat rekod . budak MELAYU pertama yang practical kat situ ..

wah wah wah

n aku sempat menyambut HARI PEKERJA ..yaa utk pertama kali dalam hidup aku ada HARI PEKERJA ..
UNTUNG SANGAT WEH

2 hari terakhir mase keja tu . diorang asyik belanja aku makan .. ari kamis kat mcD lepas tu boleh order double burger ntah apa nmanya .. mcm gila aku nak abiskan ..

last day dibawa pulak pegi pizza hut .. huhu . kat sana mmg boleh laa aku habiskan ... mmg sedap . pndai diorang order ikt selera aku .. thnks u ..

pastu boleh lagi gamba2 .. then gelak2 ... pastu nangis .. huhu ..

aku rindu korang sangat D;

walaupun korang semua tua2 dari aku ..but korang mmg de best staf ever .. walaupun semua anda berbangsa cina .. im proud of u coz u all sudi ajar saya .. 

i love you 


yg paling rapat






ini masa makan kat mcD .. nyum2 ..





ini pulak last day


kat 2nd floor tempat aku 

1st floor tempat noraini



best sngat rupany kerja ni kan.. tak saba aku nak abiskan diploma . n insyaAllah aku akan mntak balik kerja kat sana sbb boss dah offer awal .. hihihi ..

mesti gunakan kesempatan yg ada nih .


okelah .. untuk today ni saja ..



/