Sunday, 30 June 2013

Semester 5 here we go !

Assalamualaikum ...

heloo semester 5 .. dh 1 week aku berada dalam semester 5 .. byk perkara yang berubah ! terutamanya peraturan .. ahhh ... student must follow rite .. whatener is it .. rule is rule .. if u break out the rules .. senyap2 ... hahahaha ... mcm apa yg aku buat sekarang ni . rasanya dh seminggu aku jadi PELARIAN .. mention again .. PELARIAN !! kalau dicekup entah apa jadi .. diibaratkan warden itu kastam n aku pelarian yg takda permit .. eh . not only me okay .. byk lagi pelarian diam2 dalam kampus ni ..cuma tau atau tak tau je ..

Semester 5 subjek banyak yang berat2 .. aku risau. bingong. strreess. tak tau. blh tak aku bawa tambah2 lagi byk mmbaca .. mmg lemahlah aku .. nasib baik kawan2 aku semuanya kaki belajar .. yelah kan org ada berkata2 .. nak wangi berkawanlah dengan org yang wangi .. nak busuk berkawanlah dengan org yg busuk .. kan .. 

sibuk mmg sibuk sem ni .. mmg akan kurangkan aktiviti berinternet ni sikit2 ... n nak bg tau .. ahad ni ada makan-makan setelah tamatnya LATIHAN INDUSTRI ... hadiah sponspor oleh penasihat akademik kami .. mkn2 kami lah collect2 .. aa'ah .. kmi buat utk kelas kami jee .. kelas lain . no way ..! tak boleh ikt ..!! *jahat

roomate pulak ! yaa . actually aku ditempatkan di blog 1 and roomate budak classmate jugak ..  but hari pertama masuk .. diorang classmte lain nak tuka2 .. so aku plh dengan bestfrien aku .. blok 4 .. blik 4 orang dengan noraini,pauline and valerine .. bff kuu .. sbb itulah aku cakap aku ni pelarian .. haha

okaylah .. smpai sini setory mory aku sem 5 .. baru mggu pertama . ada banyak lagi setory mory aku nnti .. kalau sempat update . aku update ..:)








Saturday, 1 June 2013

SEGMENT: WINTER BLOGWALKING BY MYA

Assalamualaikum semuaa ..

jom ikt segment Mya ni :))


saya nak tag kat kamu dan kamu..

hehehe ..:))

APAM TAPEI versi KMK

Assalamualaikum semuaa kamu kalian ..

today, sy nak share apam tapei versi kmk ..  hahaha . ini adalah pertama kali sy buat apam ni . n yg paling syok nya . menjadi tuu .. huhu ..  nmpaknya cuti sy sy banyak buat benda2 baru kan ...
.. oke2 . jum tgk tu .. actually tapei sarawakian panggil . n bm tak tau lah pulak nak panggil apa .. hehe ..


sedap tauu .. hehe

cara buat pun senang sangat .. bahan pun tak yah nak mahal2 .. nak tau bahan2 ? jum kita tgk !!

Bahan-bahan:
1. tapei (yg dah siap. boleh beli dalam RM3 jika 4 biji RM1)
2. tepung beras (2 mangkuk)
3. gula (1 mangkuk)
4. air suma-suam kuku (2 mangkuk)
5. 1 paket eno (apa2 jenis pun takpa)

Cara-caranya.
1. buka tapei tu penuhkan dalam mangkuk sehingga full satu mangkuk tu .. tekan smpai die padat .. oke? dah tu simpan dalam bekas lain.
2. masukkan tepung, gula n air tadi bersama tapei yang telah dipadat tadi .. gaulkan sehingga sebati .. cuma gaul guna senduk jee ..
3. BLENDER bahan tadi sampai halus.
4. perap atau biarkan selama 8 jam dalam bekas yang bertutup.
5. setelah 8 jam , masukkan eno tadi kedalam bahan tersebut dan gaulkan.
6. kukus selama 10 minit atau lebih sehingga masak.
7. DAH SIAP !!

peringatan : mangkuk yang digunakan mesti sama untuk sukatan tapei, gula, air dan tepung beras tadi oke ?

senangkan .. boleh laah try ..:))

maaf penggunaan bahasa saya agak pelik sbb ada sesetengah perkataan saya tak tau nak translate dalam bm :)) hehe

ADIOSS !!

SELAMAT HARI GAWAI

Assalamualaikum readerss ...

1 June

Then

SELAMAT HARI GAWAI GAYU GURU GERAI NYAMAI 

to 

semua kawan-kawan saya yang berbangsa

IBAN 

di seluruh 

SARAWAK

SABAH

SEMENANJUNG MALAYSIA


/