Tuesday, 17 September 2013

October Final Exam

assalamualaikum ...

hallooo --->'',

masih belum terlambat lagi aku nak ucapkan

"Selamat Hari Merdeka" (to semanjung Malaysia)

"Selamat Hari MALAYSIA" (to semuaa Sabah, Sarawak n Semanjung)

haha .. em .. final final final .. tinggal 6 minggu lagi nak final exam .. hope sgt sem ni boleh lepas semua subjek !! tak pernah lagi catat rekod "carry" paper . seram !!

(knpe sy brbhasa smnjung, sdgkan blog sy swkians-kwn2 blog sy rmai smnjung<kihkih>)

walaupn final nnti 4 paper jee tp ble than jugak paper .. *naknangis

MALAYSIAN TAXATION 1 - 21 OCT (ISNIN) :  08.30am - 10.30 am
FINANCIAL ACCOUNTING 3 - 22 OCT (SELASA) :  08.30am - 10.30 am
FUNDAMENTALS OF AUDITING - 26 OCT (ISNIN) :  02.30pm - 04.30 pm
MANAGEMENT ACCOUNTING - 30 OCT (RABU) : 02.30pm - 04.30 pm

doakan ye :)

rindu mak ayah :')

notakakiku: ngidam nak makan linut laaa ..


pakcik google jgn mare''.

Wednesday, 11 September 2013

Idea datang laaaaaaaaa pleaseeee

Assalamualaikum ...

hyee .. lme sgt kan . berhabuk dh .. nak cuci2 dlu blog nih .. :D

Bz sgt sem ni lah ... yelah tambah2 dh sem 5 kan .. paper pun bkn senang nak score . nak2 .. 10000 kali ganda usaha .. hm .. mse sem 3 dulu, risau dengan costing .. financial accounting 2 tak risau .. sekarang nii . management accounting x risau .. financial accounting 3, risauu gilerr ... aku x tau laa ble x aku bwk subjek ni .. my God ...

Sem ni ambik Kelab Usahawan (Siswaniaga) .. jawatan Multimedia Manager .. *tak ble blah langsung dgn multimedia* .. oke2 xpe .. skrang sibuk dengan program KARNIVAL USAHAWAN SISWA .. semua JABATAN TERLIBAT oke ..

SEKALI LAGI ----->>> AJK MULTIMEDIA

JOB AKU NANTI ----> BUAT BACKDROOP, BANNER, SIJIL, KAD JEMPUTAN VIP, NAMETAG, VIDEO, GAMBER, DAN YANG BERKAITAN KAITAN KAITAN ...

serius gler aku mmg xde idea .!!

ni untuk Kelab Siswaniaga..



untuk KUS mcmmne ???

Help me :'(

i miss i miss i miss u adeekkk !!



i misss u adek .. :'(

Sunday, 30 June 2013

Semester 5 here we go !

Assalamualaikum ...

heloo semester 5 .. dh 1 week aku berada dalam semester 5 .. byk perkara yang berubah ! terutamanya peraturan .. ahhh ... student must follow rite .. whatener is it .. rule is rule .. if u break out the rules .. senyap2 ... hahahaha ... mcm apa yg aku buat sekarang ni . rasanya dh seminggu aku jadi PELARIAN .. mention again .. PELARIAN !! kalau dicekup entah apa jadi .. diibaratkan warden itu kastam n aku pelarian yg takda permit .. eh . not only me okay .. byk lagi pelarian diam2 dalam kampus ni ..cuma tau atau tak tau je ..

Semester 5 subjek banyak yang berat2 .. aku risau. bingong. strreess. tak tau. blh tak aku bawa tambah2 lagi byk mmbaca .. mmg lemahlah aku .. nasib baik kawan2 aku semuanya kaki belajar .. yelah kan org ada berkata2 .. nak wangi berkawanlah dengan org yang wangi .. nak busuk berkawanlah dengan org yg busuk .. kan .. 

sibuk mmg sibuk sem ni .. mmg akan kurangkan aktiviti berinternet ni sikit2 ... n nak bg tau .. ahad ni ada makan-makan setelah tamatnya LATIHAN INDUSTRI ... hadiah sponspor oleh penasihat akademik kami .. mkn2 kami lah collect2 .. aa'ah .. kmi buat utk kelas kami jee .. kelas lain . no way ..! tak boleh ikt ..!! *jahat

roomate pulak ! yaa . actually aku ditempatkan di blog 1 and roomate budak classmate jugak ..  but hari pertama masuk .. diorang classmte lain nak tuka2 .. so aku plh dengan bestfrien aku .. blok 4 .. blik 4 orang dengan noraini,pauline and valerine .. bff kuu .. sbb itulah aku cakap aku ni pelarian .. haha

okaylah .. smpai sini setory mory aku sem 5 .. baru mggu pertama . ada banyak lagi setory mory aku nnti .. kalau sempat update . aku update ..:)








Saturday, 1 June 2013

SEGMENT: WINTER BLOGWALKING BY MYA

Assalamualaikum semuaa ..

jom ikt segment Mya ni :))


saya nak tag kat kamu dan kamu..

hehehe ..:))

APAM TAPEI versi KMK

Assalamualaikum semuaa kamu kalian ..

today, sy nak share apam tapei versi kmk ..  hahaha . ini adalah pertama kali sy buat apam ni . n yg paling syok nya . menjadi tuu .. huhu ..  nmpaknya cuti sy sy banyak buat benda2 baru kan ...
.. oke2 . jum tgk tu .. actually tapei sarawakian panggil . n bm tak tau lah pulak nak panggil apa .. hehe ..


sedap tauu .. hehe

cara buat pun senang sangat .. bahan pun tak yah nak mahal2 .. nak tau bahan2 ? jum kita tgk !!

Bahan-bahan:
1. tapei (yg dah siap. boleh beli dalam RM3 jika 4 biji RM1)
2. tepung beras (2 mangkuk)
3. gula (1 mangkuk)
4. air suma-suam kuku (2 mangkuk)
5. 1 paket eno (apa2 jenis pun takpa)

Cara-caranya.
1. buka tapei tu penuhkan dalam mangkuk sehingga full satu mangkuk tu .. tekan smpai die padat .. oke? dah tu simpan dalam bekas lain.
2. masukkan tepung, gula n air tadi bersama tapei yang telah dipadat tadi .. gaulkan sehingga sebati .. cuma gaul guna senduk jee ..
3. BLENDER bahan tadi sampai halus.
4. perap atau biarkan selama 8 jam dalam bekas yang bertutup.
5. setelah 8 jam , masukkan eno tadi kedalam bahan tersebut dan gaulkan.
6. kukus selama 10 minit atau lebih sehingga masak.
7. DAH SIAP !!

peringatan : mangkuk yang digunakan mesti sama untuk sukatan tapei, gula, air dan tepung beras tadi oke ?

senangkan .. boleh laah try ..:))

maaf penggunaan bahasa saya agak pelik sbb ada sesetengah perkataan saya tak tau nak translate dalam bm :)) hehe

ADIOSS !!

SELAMAT HARI GAWAI

Assalamualaikum readerss ...

1 June

Then

SELAMAT HARI GAWAI GAYU GURU GERAI NYAMAI 

to 

semua kawan-kawan saya yang berbangsa

IBAN 

di seluruh 

SARAWAK

SABAH

SEMENANJUNG MALAYSIA


Thursday, 30 May 2013

Kek Red Velvet versi saya

Assalamualaikum semuaa anda ..

ini bukan pertama kali saya buat kek

ini cuma pertama kali saya buat kek yang ad krim macam ni

saya hanya tau buat kek lapis sahaja :)

maklumalah barang n bahan tak cukup

cacatlah kek saya

tapi sedap !!




tetak lok '',


Resepi kek red velvet:

Bahan A:
240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
2 sudu teh pewarna merah 

Bahan B:
250 gram tepung naik sendiri<sedap lagi guna tepung naik sendiri> (jika tiada, 250 gram tepung gandum + 1 sudu teh baking powder)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko

Bahan C:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
3 biji telur gred C



Cara-cara:

1. satukan semua bahan A, ketepikan. jangan kacau, campur kemudian biarkan.

2. satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.

3. campur kesemua bahan C yang bertanda (*), pukul sehingga kembang.

4. masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.

5. masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang selikan dengan bahan A. pukul sehingga sebati kesemua bahan.

6. bakar di dalam suhu 160C menggunakan api atas bawah dalam 20 minit atau sehingga masak. sejukkan kek.




Buat Topping Kek Red Velvet


Bahan-bahan:

300 ml non diary whipping cream
250 gram Philepdalphia Cream Cheese dan cheese yang hrga RM8 pun boleh
250 gram Mascarpone (jika tiada, abaikan)
50 gram Mentega
1/2 cawan gula aising (nak lebih pun boleh) 


Cara-cara:

1. Putar whipping cream sehingga 'soft peak' and bila anda tunggangkan whipping cream tersebut, ianya tidak jatuh dari mangkuk. (putar dan jgn stop2 nnti whipping cream keluar air)

2. Di dalam mangkuk yang lain, putar cream cheese, mascarpone cheese, mentega dan gula sehingga kembang.

3. Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. sedia untuk disapu di atas kek and kalau rajin letaklah corak2 k ..

Wednesday, 29 May 2013

Pindah eh pindah eh

Assalamualaikum semuaa

nak pindah dahh 

dari Politeknik Mukah Sarawak ke Politeknik Kota Bharu?

haha 

masalah teknikal betol diorang. mcm mna nak print out.

eeerrmmm


News minggu ni '',

assalamualaikumm ...

tengok news minggu ni 
amacam ? haha




perasan tak perasan tak ?

1 2 3 testing testing

assalamualaikum anda semuaa ~



try cuba test hiihii ('')(^,^)



Sunday, 19 May 2013

MeliaShoope

saya mau share fb teman saya yang jual pelbagai produk untuk semua ...
saya bangga dengan dia sbb dia satu2 nya kawan kami yang start dulu niaga2 ni ...

Nama fb dia MeliaShoppe cuba find .. dia baru sahaja memulakan aktviti ni .. and hope dapat sokongan dari semua ...

produk dia juga murah2 .. and banyak free postage .. untung tau . cuma saya je tak penah try .. hoho .. maklumlah student .. nadai duit .. hihih ..

dia ada jual bedak arab. shawl... and banyak lagi ..

boleh add fb dia jugak .. https://www.facebook.com/ameilia.ameerafiq
tu owner MeliaShoppe ...

okay!
bien!

buenos nochess !

Saturday, 18 May 2013

Dan bila rahang jem

mood : agak kurang sihat


baru lepas minum teh with egg bread burger ..




assalammualaikum guys .. n hai ...



 amacam arini sihat dok ? 
saya agak kurang sihat untuk beberapa hari ni ..  
guys penah tak korang ada masalah rahang ?
 i mean mulut korang tiba2 jem .. tak leh buka besa2 ..
 ini lahh yang saya ngah lalui beberapa hari ni .. 
actually saya dah selalu sangat rahang saya jem but saya dapat atur balik .
. tak silap setahun dah perasaan jem2 ni .. selalu boleh atur .. ni tak boleh plak 
.. dh berapa hari dah ni .. tak boleh nak kasih betol plak rahang ni ... 
my mom ask jumpa pakar .. tp takda orang nak hantarkan .. ayah sangat bz mnggu ni .
 so i kena tahan  ..
. tak makan gelojoh lagi .

. ergggghh ..
 sangat susah jem macam ni ..  
dulu ada jugak my mom cerita arwah nenek saudara bila menguap rahang
arwah terus jem tak leh nak tutup balik mulut .. pastu terus hantar ke hospital ..

but mulut saya masih dapat buka dan tutup serta masih dapat bercakap macam biasa..
hanya agak susah bila time makan saja .. saya tak leh nak buka besa2 mulut ..
mcm mna mcm mna

mybe next monday saya g poliklinik dulu cek .. 
rahang ni nak pegi jmpa pakar gigi ke pakar tulang ? 
agak musykil disini ..
hoho ..
 

Monday, 6 May 2013

Suda abis practicall laaa ~

assalamualaikum ...

mood: nervous
drink: no ~
food: no ~
on diet konon*

hyee yai yai yai 
mood sangat nebess utk ari esok sbb presentation utk practical nih..
yaa .. aku dh habis practikal n perasaan aku bercampur hapy n tak hapy ..

hapy : sbb MISSION COMPLETE
tak hapy : sbb aku rindu geng staf sana .. dh rapat sngt ..huhu ..

last day 3 mei mmg sedih sgt ... but alhamdulillah aku dapat complete semua assingment list aku yg sudah diberi boss sana .. all complete .. 

serius . keja kat sana macam2 aku dapat .. n envrmnt kerja pun sngat best . thumbsup* dah mcm satu family kat ofis tu .. n kami (aku & noraini) catat rekod . budak MELAYU pertama yang practical kat situ ..

wah wah wah

n aku sempat menyambut HARI PEKERJA ..yaa utk pertama kali dalam hidup aku ada HARI PEKERJA ..
UNTUNG SANGAT WEH

2 hari terakhir mase keja tu . diorang asyik belanja aku makan .. ari kamis kat mcD lepas tu boleh order double burger ntah apa nmanya .. mcm gila aku nak abiskan ..

last day dibawa pulak pegi pizza hut .. huhu . kat sana mmg boleh laa aku habiskan ... mmg sedap . pndai diorang order ikt selera aku .. thnks u ..

pastu boleh lagi gamba2 .. then gelak2 ... pastu nangis .. huhu ..

aku rindu korang sangat D;

walaupun korang semua tua2 dari aku ..but korang mmg de best staf ever .. walaupun semua anda berbangsa cina .. im proud of u coz u all sudi ajar saya .. 

i love you 


yg paling rapat






ini masa makan kat mcD .. nyum2 ..





ini pulak last day


kat 2nd floor tempat aku 

1st floor tempat noraini



best sngat rupany kerja ni kan.. tak saba aku nak abiskan diploma . n insyaAllah aku akan mntak balik kerja kat sana sbb boss dah offer awal .. hihihi ..

mesti gunakan kesempatan yg ada nih .


okelah .. untuk today ni saja ..



Monday, 28 January 2013

SYOKNYA PRACTICAL !

assalamualaikum readers ders ders :D

bertemu kembali dengan entry seterusnya :)

sy terase amat bertuah sekali slama 1 month lebih practical ni, mcm2 keje dh dibuat ... serious .. best gler keje kat audit firm .. keje mmg byk . but pngalaman tu . fuhh ..  rugi tau spe yg ambik kos acc but prctic kat tmpat lain ..

CAYE TAK ??!! boss suruh aku buat domant account .. bukan acc main2 .. acc betul2 client pnya ..  mula2 buat .. ahhh .. TAKUT siyez .. tp boss letakkan bawah staf yg uruskan aku utk satu2 syarikat bg rujukan aku n segala ptyaan aku blhlaa ajukan kat staf tu .. pastu bile smthing tak kena dgn acc, tak dpt jalan penyelesaian kena kol pulak client .. mmg nervous gler tau ..

HAHA *tibe2 teringat* bnda paling vengong sekali dekat ofis yg aku pnah buat .. jeng jeng jeng ...  bile teringat aku boleh gelak sorang2 .. malu2 .. nak tau x ? mse aku masih kat office 1st floor, manager pegi washroom, pastu pon dlm blik die berbnyi, dengan tak malu aku pegi masuk n angkat kol tu, pastu client tu ckap ,"ms . k*** please" aku dengan vengong ny jawab "sori, ini amira" then client tu ckp "sori" terus letak. tak smpai seminit client yg sma kol pon satu lagi tp.. yg tu staf situ la jawab .. aku rase msti client tu fkir die silap dail .. pastu ade staf sorang tegur aku, die terus ajar aku mcm mna nak jawab kol client .. tgh ari pastu mse lunch, spnjang tengah makan tu boleh gelak dengan Noraini Abd Rahman ... mmg tak tahan ..

sekarang ni aku dh dpindahkan kat 2nd floor . department of audit , 1st floor tu department of tax n buat acc syarikat persendirian, partnership mcm tu .. 2nd floor semua pasal sdn bhd mcm tu .. jadi, keja aku audit jee kat atas tu .. noraini pulak buat keje 1st floor .. mmg tak sma keje ..

dlm bulan JANUARI ni aku mmg beruntung sikit .. hehe .. ari tu aku dibawa pegi secretaries company yg mmg aku nak pegi sgt tu .. aku dibawa oleh staf 2 orang . sorang laki sorang perempuan . BERJALAN KAKI pegi company secretaries tu .. jauh tu tak la jauh sgt but blh tahan penat ler .. aku dibawa sbb cmpany yg aku audit tu plu semak kat file secretaries tkt2 director bertukar ke ape kan .. dh smpai tu mmg FUYOOOO ... file , YA ALLAH bertimbun . mcm kat ofis aku jgak . haha ..  pastu keje mencari file tu mmg pnt .. nak tgk satu persatu file . pastu nak kena fotastat lagi dokumen yg plu ..  tp kat company secreataries tu kn ad jawatan kosong tau . staf sne tak byk ..

seminngu pastu aku dibawa pulak oleh SENIOR AUDITOR n sorang staf tu pegi AUDIT LUAR .. mmg aku nanti2 kan .. aku ingat budak practical tak plu ikt audt luar . kat SOP (SARAWAK OIL PALM)
so aku pegi half day , pagi2 lagi senior auditor tu dh ajak .. aku ingat sekejap . pastu die cakap 1 day kat luar .. terfikir pulak aku mcm mna laa si noraini nak makan nnti, tak makan laa die nnti .. kesian ..  tp keje cpt2 .. halfday je . pkol 12 cun2 smpai ofis ajak terus si noraini makan . kesian die lapar ..  HAHA .*jgn ambik ati ya*


mmg byk laa pngalaman .. msih ad 4 bulan lagi aku utk timba satu persatu pngalaman n pngetahuan mse practical ni .


belajar account mmg best ..:)

yg gmbar atas tu mse buat audit client staf with NORAINI ABDUL RAHMAN
/